CEO angajează 700 de craioveni

339

Din luna aprilie 2013, Complexul Energetic Oltenia(CEO) va prelua, SC Termo SRL, fosta regie de termoficare din Craiova. Este vorba despre regia transformată de Consiliul Local din Bănie, în urmă cu două luni, în SRL, care are ca obiect de activitate distribuţia energiei termice în sistem centralizat. Societatea are însă o datorie de circa 210 milioane de lei către producătorul de energie, CE Oltenia. 700 de salariaţi vor fi încadraţi în rândul angajaţilor CEO.

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, au anunţat săptămâna trecută că “înglobarea” fostei regii de termoficare a Craiovei în Complexul Energetic Oltenia era singura modalitatea ca administraţia craioveană să scape de datoria istorică de 120 de milioane de lei şi de penalităţile de circa 90 de milioane de lei. Ciurel a ţinut să precizeze că preluarea Termo nu este o acţiune electorală, ci este vorba de “o colaborare gen win-win” între cele două societăţi comerciale. “Sigur vor fi comentarii de genul «acţiune electorală», dar vreau să spun că angajaţii Termo vor fi preluaţi în totalitate. S-a tot auzit că doar o parte din cei peste 700 de angajaţi vor fi preluaţi. Eu vă spun că vor fi în totalitate preluaţi, toţi vor face parte din CE Oltenia, cu contract de muncă ca şi ceilalţi 19.000 de angajaţi. În legătură cu perioada, să ştiţi că lucrul acesta a devenit relativ evident la scurt timp după constituirea Complexului Energetic Oltenia prin fuziunea a patru termocentrale Işalniţa, Craiova II, Rovinari, Turceni şi mineritul, dar s-a constituit abia în iunie. Deci aceştia au fost paşii normali, chiar dacă din discuţii reieşea o situaţie bună pentru ambele părţi. Studiile acum au fost gata, iar eu am avut şedinţa de comitet director prin care am aprobat fuziunea în unanimitate săptămâna trecută. Acesta este motivul pentru care acum suntem aici”, a spus Laurenţiu Ciurel.

Fuziunea stinge datoriile
Ciurel a mai afirmat că fuziunea se face conform Legii 31 care stipulează fuziunea dintre două societăţi comerciale, iar datoriile se sting. Nu se sting însă şi datoriile craiovenilor către Termo care acum vor deveni datorii către CE Oltenia. “Absorbim acum activele pe care le obţinem în schimbul datoriilor. Datoriile SC Termo SRL către SC Complexul Energetic Oltenia SA sunt de circa 210 milioane de lei, datoriile sunt de 120 milioane, restul fiind penalităţi care cresc în fiecare an şi trebuie evidenţiate. Această datorie nu putea fi acoperită decât prin creşterea preţului gigacaloriei pentru consumator. Complexul Energetic va avea o structură care va face parte din sucursala Craiova (complexul având în acest moment patru sucursale) care va manageria această activitate şi asociaţiile de locatari vor încheia contracte cu Complexul Energetic. Datoriile asociaţiilor de locatari însă nu dispar, craiovenii având obligaţia să le plătească pentru că aceste datorii sunt pentru agentul termic livrat deja”, a mai spus Ciurel.
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că “înglobarea SC Termo SRL în SC Complexul Energetic Oltenia” era singura modalitate prin care firma care aparţine CL Craiova putea scăpa de penalităţi. “Noi când am încercat să ştergem penalităţile ne-am lovit de lege care spunea că acolo unde producţia de energie nu este mână în mână cu distribuţia nu se poate face acest lucru. Singura modalitatea ar fi fost un memorandum al Guvernului României, care să fie aprobat de Adunarea Generală a CE Oltenia, lucru care nu s-a întâmplat, pentru că s-a opus Fondul Proprietatea şi atunci singura modalitate de a nu mai exista aceste penalităţi era această fuziune prin absorbţie”, a spus Lia Olguţa Vasilescu în conferinţa de presă de săptămâna trecută.
Aceasta a precizat că din punctul său de vedere avantajele Craiovei sunt mult mai mari decât ale Complexul Energetic Oltenia.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here