Centrele de permanenţă, solicitate de 2.400 de gorjeni

328

În ultima lună a anului trecut, 2.400 de persoane au apelat la serviciile centrelor de permanenţă de pa raza judeţului nostru. Cele mai multe solicitări au fost la cel din Bâlteni, la polul opus situându-se cel din Samarineşti. În 12 cazuri a fost nevoie de intervenţia unui echipaj de urgenţă.

Pe raza judeţului nostru funcţionează 15 centre de permanenţă. Acestea sunt în localităţile: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Bumbeşti-Jiu, Bâlteni şi Târgu-Cărbuneşti. Ele se dovedesc a fi din ce în ce mai eficiente, dat fiind faptul că în ultima lună din an, 2.400 de gorjeni s-au adresat personalului din aceste centre. „În luna decembrie, numărul persoanelor care s-au adresat centrelor de permanenţă de pe raza judeţului nostru a fost de 2.400. Pe fiecare centru în parte, adresabilitatea a fost: 100 pacienţi la Samarineşti, 127 la Cătunele, 120 la Mătăsari, 168 la Peştişani, 151 la Logreşti, 130 la Turburea, 127 la Prigoria, 169 la Tismana, 132 la Crasna, 139 la Bumbeşti-Jiu, 239 la Bâlteni, 138 la Cărbuneşti şi 660 la cele trei centre de permanenţă din Târgu-Jiu”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Pentru 12 persoane s-a impus solicitarea unui echipaj de urgenţă. „Au fost 8 solicitări pentru un echipaj de urgenţă la centrul de permanenţă din Mătăsari, două la cel din Logreşti şi două la Turburea”, confirmă purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Cheltuieli de peste două miliarde
La peste două miliarde de lei vechi se ridică cheltuielile lunare ale acestor centre. Pentru luna decembrie, costurile centrelor se ridică la 220.000 lei.
În localităţile unde sunt centre de permanenţă va fi asigurată asistenţă medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08:00-08:00, a doua zi. Cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de 8 lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, medicul respectiv, care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră, pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here