Câteva întrebuinţări ale cartofilor

1318
cartofiCartofii conţin foarte mult potasiu, vitamina C şi fier şi sunt alimente foarte bune. Dar mai au şi alte întrebuinţări. Îi putem folosi în casă, în grădină, ca produs cosmetic sau ca medicament.
Tratează negii
Negii obişnuiţi pot fi trataţi prin frecarea lor cu o bucată de cartof crud. Cartoful este foarte bogat în potasiu şi vitamina C, care ajută la accelerarea vindecării. Acest lucru trebuie făcut zilnic, până când negul s-a retras.

Alină arsurile
Toţi suferim arsuri minore la mâini şi braţe în timp ce pregătim mâncarea în bucătărie. Atingeţi delicat arsura uşoară cu o bucată tăiată dintr-un cartof crud. Va alina şi îndepărta senzaţia de usturime.
Îndepărtează petele de fructe de pădure
Dacă aţi cules fructe sau aţi făcut o plăcintă cu ele, mâinile voastre rămân pătate. Frecaţi degetele cu o bucată de cartof crud şi petele vor dispărea. Dacă problema este gravă, înmuiaţi cartoful în suc de lămâie înainte să îl folosiţi.
Îndepărtează sarea din supe
În cazul În care faceţi o supă sau o tocană şi observaţi că aţi adăugat puţin cam multă sare, adăugaţi un cartof tăiat bucăţi şi va absorbi sarea. Acest sfat este explicat ştiinţific. Sarea intră în celulele cartofului prin procesul de osmoză. După circa 10 minute, scoateţi bucăţile de cartof.
Îngrăşământ pentru plantele din ghivece
Cartofii tăiaţi sunt foarte buni pe post de îngrăşământ pentru plante. Tăiaţi un cartof şi puneţi-l în gaură înainte să plantaţi plantele.
Curăţă argintăria
Puteţi curăţa argintul prin scufundarea acestuia pentru o oră în apa în care aţi fiert cartofi. Bineînţeles, trebuie să îndepărtaţi cartofii mai întâi!
Compresă rece sau fierbinte
Cartofii reţin căldura şi răceala foarte bine, aşa că sunt buni pe post de comprese. Încălziţi un cartof, împăturiţi-l într-o bucată de material şi folosiţi-l ca şi compresă. Faceţi la fel cu un cartof care a stat în frigider.
Aranjarea florilor
Pentru a susţine aranjamente florale mici, fără să fie nevoie să cumpăraţi un suport scump, tăiaţi un cartof pe jumătate, pe lungime. Puneţi cele două jumătăţi cu faţa în jos într-un recipient şi înţepaţi suprafaţa pentru a putea să introduceţi acolo tulpinile florilor.
Mască pentru faţă
Radeţi o cantitate mică de cartofi, adăugaţi suc de lămâie şi o linguriţă de lapte. Va rezulta o mască extraordinară pentru faţă, pe care o puteţi aplica şi lăsa timp de 20 de minute, ca apoi să o îndepărtaţi. Pielea se va simţi minunat.
Agent anti-îmbătrânire
Spălaţi-vă pe faţă zilnic cu suc de cartofi, prevenind astfel ridurile. Faţa va căpăta şi luciu deosebit.
Medicament pentru dureri de cap
Luaţi o jumătate de cartof crud şi frecaţi tâmplele pentru a alina durerea de cap.
Pentru ochi obosiţi
Puneţi două felii de cartof crud pe ochi pentru a reduce oboseala acestora.
Pentru a lustrui pantofi
Frecaţi pantofii vechi şi murdari cu un cartof crud, înainte să îi lustruiţi. Ar trebui să iasă foarte frumoşi şi strălucitori.
Acţionează ca somnifer
Cartofii împiedică acţiunea acizilor din stomac, care ne-ar împiedica să dormim. Mâncaţi un cartof fiert şi pisat împreună cu puţin lapte, chiar înainte de culcare, pentru a avea un somn liniştit.
Menţine ferestrele curate
Frecaţi cu un cartof ferestrele, pentru a preveni aburirea acestora.
Cu siguranţă, unii dintre voi cunoşteau aceste secrete. Dar majoritatea ne limităm la doar câteva, ceea ce este păcat, când avem aşa o resursă naturală la îndemâna noastră.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here