Casa Iris găzduieşte 24 de persoane

137

Persoanele fără adăpost sunt găzduite la Casa Iris, locul unde au parte de condiţii foarte bune, unde pot locui pe o perioadă de trei luni. La ora actuală sunt găzduite aici 24 de persoane, 10 fiind bărbaţi, 9 femei şi cinci copii. Reprezentanţii Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) se aşteaptă ca în următoarea perioadă Casa Iris să fie ocupată la capacitate maximă.

Casa Iris este un refugiu pentru târgujienii fără adăpost. De regulă, în această perioadă a anului adresabilitatea este mare, dar reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu spun că nu vor fi probleme şi că se face faţă solicitărilor. „În acest moment avem 10 bărbaţi, în dormitorul pentru bărbaţi, unde mai sunt 6 locuri libere, iar în dormitorul pentru femei avem 9 femei şi cinci copii, deci mai avem doar două paturi libere. Condiţiile la noi nu se schimbă în funcţie de sezon; suntem pregătiţi permanent pentru că oamenii au nevoie de noi fie că e vară, fie că e iarnă; în sezonul rece poate chiar mai mult pentru că nu ne putem permite să lăsăm persoanele să îngheţe de frig pe străzi. Din experienţa anilor trecuţi ştiu că am făcut faţă şi cu siguranţă şi anul acesta va fi la fel. Anul trecut am avut chiar şi persoane pe care le-am ajutat cu saci de dormit, în perioadele cu ger puternic”, a explicat Teodora Ciobanu, directorul Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu.

Beneficiarii, mulţumiţi de condiţiile hoteliere
Persoanele care sunt găzduite la Casa Iris apreciază condiţiile pe care le au puse la dispoziţie. „Am ajuns aici din neputinţă financiară pentru că nu mi-am putut permite o chirie; prin îndrumarea prietenilor şi ajutorul poliţiei am ajuns la Casa Iris. Înainte stăteam şi dormeam pe unde puteam, prin gări. Sunt aici de câteva luni. Sunt foarte mulţumit de condiţii şi cred că mai mult de atât nici nu s-ar putea. Altă opţiune eu nu am, neavând bani şi cu toate problemele de zi cu zi”, a spus Nicolae Ovidiu Moldovean, 27 de ani. Capacitatea Casei Iris este de 32 de locuri, 16 locuri pentru bărbaţi şi 16 pentru femei. „Se respectă regula de 3 luni, dar ei ajung din nou în stradă şi ulterior ajung din nou la noi, pentru că pur şi simplu oamenii nu pot fi lăsaţi în stradă. Anul trecut am funcţionat la capacitate maximă toată iarna”, a adăugat Teodora Ciobanu. Cei care sunt găzduiţi la Casa Iris beneficiază de bune condiţii de igienă, asistenţă medicală primară, supraveghere şi chiar consiliere, la sediul centrului existând un asistent social şi un psiholog voluntar pentru cei care solicită consilierea. Potrivit conducerii DPPS Târgu-Jiu, Casa Iris este un centru de urgenţă pentru persoanele fără adăpost de pe raza municipiului Târgu-Jiu. Este un centru în care sunt bineveniţi oamenii care nu au un acoperiş deasupra capului, care sunt în situaţii de mare risc, şi pe care noi îi ajutăm să depăşească aceste situaţii. Şederea lor acolo este temporară. Pe perioada iernii, din cauza frigului, creşte numărul celor care se adresează autorităţilor pentru a fi cazaţi la Casa Iris. Totuşi, nu vor fi probleme, şi toţi cei care vor solicita sprijin vor beneficia de cele mai bune condiţii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here