Ca la noi, la nimeni – Săracii, mai numeroşi dar generoşi

1279

PILDA MOAŞEI SMARANDA. În vremea studenţiei mele la Cluj, la fiecare plecare a mea spre capitala transilvană, luam autobuzul spre Târgu-Jiu din centrul localităţii Peştişani. Aproape de casa Moaşei Smaranda, sora cea mare a mamei mele. A crescut opt copii, trei ai soţului şi alţi cinci avuţi împreună cu răposatul Gheorghe Nicolcioiu, fost morar – până la venirea comuniştilor -, care se prăpădise demult. Încât eu, fiind mic, nici nu mi-l mai aduceam aminte. Ei bine, Moaşa Smaranda, cum îi spuneam eu, nu se plângea niciodată. Şi cu mânuţele ei, prin muncă, cumpătare şi credinţă se descurca. Greu. Copiii îi dăduse la muncă de cum creşteau mai mărişori, ori pe la vreo meserie. Ca văduvă, nu-şi putea permite mai mult. “Măi, tu pleci la Cluj şi n-ai bani”. Ba am, îngăimam eu. Şi nu mă lăsa până nu-mi băga cu forţa 10 lei în buzunar.
TISMĂNENII, LA MORMÂNTUL PĂRINTELUI ARSENIE BOCA. Cu cât un om e mai bogat, cu atâta e mai zgârcit. Leon Rotman, unul dintre primii medaliaţi cu aur la o olimpiadă, s-a gândit ca la Olimpiada de la Sydney – 2000 să meargă şi el, să revadă Australia. Unde izbândise, prin 1956, să ia aurul olimpic la canoe sau canotaj, nici nu mai ştiu sigur. Dar n-avea bani. Ei bine, s-a încumetat să-l roage pe Ion Ţiriac, fost dinamovist ca şi el, să-l sponsorizeze. Ţi-ai găsit! A fost tratat cu refuz. Duminica ce abia trecu, dis-de-dimineaţă, 55 de tismăneni pensionari au urcat într-un autocar, beneficiind de o excursie gratuită la Mănăstirea Prislop, în judeţul Hunedoara, acolo unde-şi află mormântul Părintele Arsenie Boca. Un mare duhovnic, pictor de biserici dar şi făcător de minuni. Inclusiv după moartea sa pământeană. La mormântul Sfântului Părinte Arsenie Boca am văzut puzderie de lume. Cu miile stăteau la coadă, iar autoturismele şi autocarele fuseseră blocate, cu vreo 2,5 kilometri în urmă de poliţişti şi formau o coadă prelungită. Ei bine, toată această faptă, cu cheltuiala excursiei a suportat-o, ca sponsorizare, Petre Narcis Remetea, un tismănean ce doreşte să rămână anonim. Fără să-l cunosc, abia am aflat cum se numeşte.  Evident, nu are banii lui Ion Ţiriac, ci un suflet mare.
“RADARUL PĂDURII” – STOP FURATULUI! Cam pe 9 octombrie s-a dat sfoară-n ţară că oricine vede hoţi de lemne poate da telefon gratuit la 112 şi furtul va fi pedepsit. La nici două săptămâni de atunci, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură afirmă că “Radarul pădurii” funcţionează extrem de spectaculos. În câteva zile s-au dat amenzi şi s-au confiscat lemne cât într-un an. Poate aşa vor fi stopaţi şi cei care nu înţeleg că nu se mai poate fura din păduri. Trag nădejdea că organele de ordine şi autorităţile statului se vor ocupa nu doar de hoţii mărunţi, ci şi de cel supranumit “Drujba lui Dumnezeu” – Senatorul UDMR Verestoly Attila.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here