Ca la noi, la nimeni / Lecţii de viaţă

413

Scriu aceste rânduri într-o grabă nebună. Trebuie să particip, în Peştişani, la înmormântarea unui foarte bun prieten şi văr de-al doilea – Constantin Fuiorea – Puiu lui Tică Tanu zis şi Pedagogu’, dar şi Boierul Boierilor pentru generozitatea sa. Un om cu care să te legi la rană şi care nu s-a certat în viaţa lui cu nimeni. Aşa ceva, mai rar.
Mai sunt pur şi simplu bulversat de trecerea la cele veşnice a unicei fiice Mitzura Arghezi, a celui mai mare poet gorjean – Tudor Arghezi, cel mai mare poet român şi prozator, dar şi pamfletar fără egal. Despre care, oricum şi oricât de ocupat aş fi va trebui neapărat să scriu.
În editorialul de ieri, un avizat cititor m-a ocărât pe forum. Are dreptate, dar numai parţial. M-a acuzat că politizez un caz tragic. Adevărul este că nu numai eu am greşit. Culmea este că şi preşedintele României, Klaus Iohannis, prin ieşirile sale cam necontrolate şi total neconstituţionale a politizat sfârşitul tragic al subinspectorului post-mortem Bogdan Cosmin Gigină.
Să lăsăm organele de cercetare penală şi Justiţia să se pronunţe asupra vinovaţilor pentru accidentul mortal căruia i-a căzut victimă un poliţist. La datorie sau nu. Întrucât regretatul agent participase în fatidica zi de marţi 20 octombrie la nu mai puţin de trei!!! coloane oficiale şi nu-i exclus ca la acea oră din noapte, pe o ploaie cumplită, să fi trebuit a fi acasă. Lângă ai săi şi alături de tânăra lui soţie, de 25 de ani. Acum văduvă.
Ca între prieteni, preşedintele Klaus Iohannis l-a chemat la Palatul Cotroceni spre a avea o lămurire pe vicepremierul şi ministrul de Interne Gabriel Oprea. Prilej cu care, preşedintele recunoaşte, că „l-a sfătuit” să demisioneze. Dar, una-i una şi alta-i alta. Pricep că a fost o discuţie privată. Ce-au discutat între patru ochi nu se cădea, în nici un fel, a fi divulgat fără acceptul celeilalte părţi!!!
Practic, preşedintele Klaus Iohannis a politizat tragicul eveniment încercând să contribuie la căderea guvernului Victor Ponta. Aşa cum nu reuşise s-o facă prin contribuţia DNA, a SRI şi a celor două moţiuni de cenzură ale PNL. Că-i la mintea cocoşului, demisia vicepremierului Gabriel Oprea ar fi condus la spargerea coaliţiei de guvernare.
Răzbelul surd dintre cele două palate – Cotroceni şi Victoria – nu serveşte nimănui. României nici atât!!! În cursul zilei de ieri, preşedintele sarcastic şi mutălău la Bruxelles, ca şi acasă, l-a chemat la Palatul Cotroceni pe primul ministru Victor Ponta. La discuţii. Cică instituţionale. Mă îndoiesc că vor servi la ceva, atâta vreme cât preşedintele o ţine una şi rea – nu bună – cu „guvernul meu”!
În mod normal, accidentul grav – soldat cu moartea unui poliţist – ar fi trebuit să fie o Lecţie de viaţă. Nu doar pentru Gabriel Oprea, dar şi pentru preşedintele Klaus Iohannis.
Rămâne de văzut dacă celor doi le vine la cap mintea românului cea de pe urmă!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here