Ca la noi, la nimeni – Împărţeala banilor Bugetului „pe picior”!

366

La pomul lăudat – Guvernul Cioloş -, în cazul de faţă – să nu te duci niciodată cu sacul mare, ne zice o veche vorbă populară românească. Orice lucru făcut în grabă, pe picior cum s-ar spune, nu poate ieşi decât prost ori incomplet gândit. Cam cum este cazul Legii Bugetului pe 2016. Abia fusese anunţat proiectul Bugetului în noaptea de vineri spre sâmbătă şi astăzi nu mai era cum s-a anunţat.
Ca o primă observaţie, România va avea două salarii minime. Chiar dacă Anca Dragu, ministrul Finanţelor, anunţa că salariul minim al bugetarilor va fi îngheţat la 1050 de lei în 2016, situaţia nu-i chiar aşa. Bugetarii au mai câştigat puţin, ce-i drept, faţă de salariul anunţat prin acceptarea creşterii de 10%, ceea ce înseamnă că vor primi un salariu minim de 1.155 de lei. Nu vor primi alte sporuri, bonurile de masă deloc şi nici alte prime, anulându-se toate aceste favoruri anterioare.
Cei care au pierdut de-adevăratelea sunt angajaţii din domeniul privat, cărora salariul minim le rămâne de 1.050 lei. Pur şi simplu, existenţa a două salarii minime în aceeaşi Românie e o aberaţie! Tot în proiectul Legii Bugetului pe anul 2016, anunţat public pe site-ul ministerului Finanţelor se anunţa că bisericile nu vor primi nici un ban. Adică zero lei.
În urma unei convorbiri telefonice dintre Prea fericitul Părinte Patriarh Daniel, al Bisericii Ortodoxe Române, avute cu primul ministru Dacian Cioloş, în dimineaţa zilei de duminică, 6 noiembrie, de Sfântu Nicolae, Guvernul a dat un comunicat ce anunţă o schimbare a opticii în privinţa banilor alocaţi bisericii: „Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent, atât în ceea ce priveşte personalul clerical, cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii ortodoxe fiind, desigur, fundamental din această perspectivă”, se mai arată între altele în Comunicat. Deci primul ministru, Dacian Cioloş, s-a răzgândit. Acum susţine că va finanţa construirea şi reabilitarea lăcaşurilor de cult, după ce, cum spuneam, în proiectul iniţial pentru biserici erau alocaţi zero lei!
Mai mult, miercuri, la sediul Guvernului va mai avea loc o dezbatere publică pe tema proiectului Legii Bugetului pe anul 2016, anunţată de nou înfiinţatul minister al dialogului social cu societatea civilă. Tare mi-e teamă că şi sindicatele sunt total nemulţumite şi vor ameninţa cu proteste.
Mai ales că s-au folosit unităţi de măsură diferite în aprecierea muncii tuturor angajaţilor!
Iar banul public nu este chivernisit ca lumea, ci dimpotrivă! Despre Catedrala Mântuirii Neamului nu s-a zis nimic, deşi în ceea ce o priveşte s-a votat o Lege a Catedralei încă din anul 2005, existând posibilitatea de a se folosi şi fonduri nebugetare. Alte nemulţumiri ar mai putea apare în legătură cu bugetul Preşedinţiei, care creşte cu 39%, în vreme ce bugetele SRI şi SIE sporesc şi acestea în 2016, cu 20% şi respectiv 7%. În timp ce bugetele SPP şi STS scad!
Cel mai limpede politician mi se pare a fi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat: <<Aşa cum pare să fie întocmit, nu este un buget de viziune, ci mai degrabă unul contabil, care pune de colo-colo, ca să mulţumească pe toată lumea. Se acceptă punerea de 10% pentru creşterea salariilor (bugetarilor, n.m. I.P.), dar nu este menţinută creşterea salariului minim la 1200 de lei. Cred că este o mare greşeală să credem că putem construi o Românie competitivă cu argumentul „forţă de muncă ieftină.”>>
ION PREDOŞANU

P.S. Am fost într-o croazieră în jurul Muntelui Athos şi nu pe munte. Totuşi, în cele 9 zile cât am călătorit prin Grecia, am priceput că Muntele Athos este un stat în stat şi nu ascultă nici măcar de Atena. De aceea, mi se pare surprinzător că ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, anunţă alocarea a 1,3 milioane de lei pentru Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos. În vreme ce la Sănătatea cu spitalele multe desfiinţate de Guvernul Boc suma rămâne aceea anunţată iniţial!!! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here