C.E. Turceni se împrumută 170 milioane de euro la BERD

400

Conducerea Complexului Energetic Turceni, a semnat ieri, 21 iulie a.c., un contract în valoare de 170 milioane de euro cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Banii urmează a fi folosiţi pentru retehnologizarea Grupului energetic nr.6. Unitatea energetică din Gorj s-a aflat în discuţii cu BERD-ul pentru contractarea anumitor împrumuturi cu scopul de a moderniza grupurile energetice 3 şi 6 încă din anul 2006.

O rundă de discuţii a mai avut loc la sfârşitul lui 2008, negocierile fiind apoi reluate în luna februarie a acestui an. Tot de la sfârşitul lui 2006, grupul energetic pentru care astăzi se semnează contractul de împrumut, a fost oprit din funcţiune şi păstrat în conservare pentru lucrările de modernizare.

Aflat în subordinea Ministerului Economiei, C.E.Turceni a solicitat 500 de milioane de euro ca fonduri de investiţii privind reducerea emisiilor de carbon şi reabilitarea celor două grupuri energetice. Din calculele prezentate de surse din cadrul complexului, mai mult de jumătate din suma necesară va fi asigurată prin împrumuturi făcute la anumite unităţi bancare din ţară şi din străinătate. Modernizarea C.E.Turceni face parte dintr-un program mai amplu al M.E., ce cuprinde tot sistemul energetic, minier şi de petrol, în valoare totală de 7,6 miliarde de euro.
În prezent, C.E.Turceni funcţionează pe producţie cu trei grupuri energetice. Proiectul aplicat la unitatea energetică din Gorj, mai prevede, pe lângă retehnologizare şi creşterea eficienţei energetice.
Oana Paloş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here