Boza, la Conferința Focus Energetic: “România nu este pregătită să renunțe, de tot, la cărbune”

513

Prezent la Conferința Focus Energetic, desfășurată, ieri, la București, directorul general al CE Oltenia, Sorin Boza a explicat că societatea pe care o conduce a investit un miliard de euro pentru reducerea poluării, compania producând acum energie verde. Cu toate acestea, avertizează Boza, noile propuneri de directive europene din sectorul energetic impun anumite bariere tehnice, care practic vor scoate din piață producția de energie pe cărbune.

“Acest pachet (de directive europene-n.r.) prevede reducerea emisiilor la 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Astăzi, Complexul Energetic Oltenia și producătorii pe lignit au undeva la 940 de grame. Însă, trebuie să știm toți că, dacă mâine am construi o centrală nouă pe lignit, n-ar putea să producă sub 700 de grame. Tehnic, este imposibil. Este important să înțelegem de ce 550 și nu 750. Ne limitează tehnic”, a subliniat Boza, în cadrul conferinței Focus Energetic.
Potrivit acestuia, CE Oltenia a investit un miliard de euro din fonduri proprii pentru instalații care să reducă poluarea și astăzi se poate spune că produce energie verde.
“Pachetul de directive europene ar elimina cărbunele, iar România nu este pregătită să renunțe de tot la cărbune”, a susținut oficialul CE Oltenia.

Ministrul Petcu, de aceeași părere
Anterior, în cadrul aceleiași conferințe, Toma Petcu, ministrul Energiei, a arătat că România este dezavantajată de noile propuneri de directive europene, care nu sunt favorabile dezvoltării producției de energie pe bază de cărbune. “Perspectiva noului pachet energetic pe care îl dezbate Comisia Europeană este cel puțin îngrijorătoare pentru România, dacă va fi adoptat în forma actuală, iar lucrul acesta se va simți în special în sectorul de producție pe cărbune, care s-a dovedit de fiecare dată indispensabil pentru România în perioadele cu consum mare din timpul iernii sau în perioadele de secetă. Și astăzi, când vorbim, cărbunele asigură circa o treime din consumul intern. România trebuie să susțină puternic la Bruxelles ca fiecare stat să-și stabilească propriul mix, în funcție de resursele naționale”, a adăugat Petcu.
În opinia acestuia, resursele tradiționale, în special cărbunele, nu sunt în competiție cu resursele regenerabile, ci sunt complementare.

Conferința Focus Energetic de ieri a avut tema “Competiția pe piața energetică”. La eveniment au fost prezenţi Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei; Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE; Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei; Victor Ionescu, director general al OPCOM; Corina Popescu, preşedintele Directoratului Transelectrica; Martin Zmelik, country manager CEZ România și Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here