Bolnavii vor sta mai puţine zile în spital

575

IMG_1249Schimbările din sistemul sanitar autohton continuă. O nouă cerinţă a reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii este reducerea duratei de spitalizare. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de Ordin privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru aprobarea Normelor metodologice de

aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012. Proiectul este lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Durata zilelor de spitalizare se va modifica pentru toate afecţiunile, astfel încât să nu depăşească duratele medii, raportate în cursul anului trecut ca fiind realizate. Durata optimă de spitalizare este stabilită de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti pe secţii, la nivelul duratei medii de spitalizare realizată în anul 2011. „Potrivit legislaţiei în vigoare, este stabilit un număr de zile de spitalizare în funcţie de care noi calculăm indicatorii. Pacienţii sunt spitalizaţi în funcţie de durata medie şi optimă”, declară Gheorghe Cocină, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Cocină: „Medicul decide durata pentru fiecare pacient”

Deşi există o durată optimă de spitalizare, totuşi, medicul curant este singurul care ştie exact câte zile trebuie să stea internat un pacient. „Medicul evaluează starea pacientului şi decide perioada de spitalizare de care are nevoie”, afirmă Gheorghe Cocină, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Sunt anumite secţii unde durata de spitalizare este de doar trei zile, la fel cum sunt alte secţii unde este nevoie de mai bine de o săptămână de spitalizare. „Sunt secţii unde durata de spitalizare este mai mare, altele unde este mai mică. Spre exemplu, noi la Pediatrie am avut durata optimă de şapte zile, dar durata realizată a fost de cinci zile. Pe de altă parte, sunt şi boli care necesită o perioadă mai mare de spitalizare. De aceea, reducerea duratei spitalizării este bună pe anumite specializări”, susţine Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci. Trebuie menţionat, de asemenea, că suma pentru spitalizarea de zi nu poate depăşi 25% din banii pentru spitalizarea continuă.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here