Bătrânul rătăcit la Rânca găsit după 15 ore

235

batranUn fost miner din Vala Jiului, devenit turist de ocazie, a fost coborât ieri dimineaţă de pe munte teafăr de către echipele de căutare formate în cursul serii de luni, după ce acesta s-a rătăcit pe munte şi a cerut ajutor de la echipele de căutare.

Tiberiu Adolf Feornolend, de 72 de ani, este din Petroşani şi la sfârşitul săptămânii trecute a plecat de acasă, de unul singur, într-o drumeţie pe munte, luni, la câţiva kilometri de staţiunea Rânca anunţând la 112 că se află blocat pe o stâncă şi nu mai ştie încotro să se deplaseze.

Pentru găsirea bătrânului au intervenit lucrători din cadrul Detaşamentului de Intervenţie Rapidă, Serviciului de Investigaţii Criminale şi Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Gorj. Bărbatul a fost localizat în jurul orei 01.30 noaptea prin semnale luminoase emise cu lanterna, însă abia la 06.20 s-a reuşit conducerea acestuia la Cabana Salvamont din Rânca. Tiberiu Adolf va rămâne acolo până la sosirea familiei, care îl va lua acasă.
Circa 20 de poliţişti, jandarmi şi salvamontişti au pornit luni seara în căutarea turistului, bătrânul fiind localizat ieri dimineaţă, în jurul orei 1.30, într-o zonă de pe Valea Dâlbanului, la cota 1900, în apropierea locului în care au fost găsite hainele lui Costea Velcev, băiatul de 7 ani dispărut în urmă cu o lună din staţiune. „M-am luat după un cioban, care m-a sfătuit prost. Am crezut că el ştie muntele, dar mai bine nu îl băgam în seamă. Mi-a spus că traseul marcat nu e bun şi am mers pe unde a spus el. Am ajuns într-o zonă stâncoasă, cu multă vegetaţie, din care nu mai puteam ieşi decât dacă îmi abandonam rucsacul şi cortul, ceea ce nu aveam de gând să fac. Aşa am ajuns să sun în cele din urmă la 112 şi să spun că trebuie să vină să mă salveze cineva”, spune bătrânul.
Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, a declarat că operaţiunile de recuperare a bătrânului au fost îngreunate nu doar de terenul extrem de accidentat, ci şi de întuneric şi de temperaturile scăzute de pe munte. „Dumnealui a rămas fără baterie la telefon, dar a avut norocul că era cât de cât echipat pentru munte şi, în plus, a avut o lanternă cu care semnaliza din când în când, şi ăsta a fost un mare avantaj. Noi ne-am făcut baza la cota 2000 şi de acolo am coborât şi l-am recuperat”, a menţionat Cornoiu. Tiberiu Adolf Feornolend a rămas la cabana Salvamont de la Rânca, refuzând să meargă la spital, bătrânul spunând doar că doreşte să doarmă cât mai mult, pentru a se odihni.
Poliţiştii şi salvamontişii le recomandă celor interesaţi să plece pe munte să respecte traseele marcate şi să nu se abată de la acestea. De asemenea, studierea prognozelor meteo, a hărţilor şi plecarea în grupuri de minim 3 persoane sunt alte lucruri pe care turiştii ar trebui să nu le ignore pentru a nu trece prin păţaniile bătrânului din Valea Jiului.
G.I. , D.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here