Au început înscrierile pentru şcolile profesionale

309

Elevii din clasele a IX-a din învăţământ liceal şi candidaţii din seriile anterioare care doresc să urmeze cursurile unei şcoli profesionale au posibilitatea să se înscrie în perioada 7 – 30 mai. La nivelul judeţului Gorj sunt disponibile 252 de locuri în 7 unităţi de învăţământ.

Programul „Alege-ţi drumul!“, prin intermediul căruia se doreşte resuscitarea învăţământului profesional românesc, a demarat pe data de 7 mai. Prima etapă a înscrierilor se va încheia pe data de 31 mai. Până atunci elevii gorjeni sunt aşteptaţi să-şi depună dosarele la secretariatele unităţilor de învăţământ. Acestea trebuie să conţină o cerere tip de înscriere, copie după certificatul de naştere sau după cartea de identitate şi documente care să ateste situaţia şcolară pentru ultimul an de studiu promovat (foaie matricolă pentru clasa a IX-a sau după caz, certificat absolvire sau certificat de calificare în urma finalizării şcolii de arte şi meserii).

252 de locuri în 7 licee
La nivelul judeţului Gorj sunt disponibile 252 de locuri în 7 unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional „Gheorghe Tătărăscu” Rovinari (56 de locuri), Colegiul Auto „Traian Vuia” Târgu-Jiu (28 de locuri), Colegiul Tehnic Mătăsari (28 de locuri), Colegiul Tehnic Motru (28 de locuri), Grupul Şcolar Industrial Bustuchin (28 de locuri), Grupul Şcolar Industrial Energetic Turceni (56 de locuri) şi Liceul Tehnologic Bîlteni (28 de locuri). În aceste unităţi de învăţământ, elevii pot opta pentru una dintre următoarele calificări: electrician exploatare joasă tensiune, mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, mecanic auto, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice. În primul an, elevii vor face 40% teorie şi 60% practică. Perioada de practică include 6 săptămâni la angajator. În anul doi de studii, elevii vor avea 25% teorie şi 75% practică. La finalul celor doi ani, după un examen, absolvenţii vor primi un certificat de calificare profesională, recunoscut şi la nivel european, dar şi un certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, care le va permite să continue studiile în învăţământul liceal, din clasa a XI-a. Pe parcursul vacanţelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze, pe o perioadă determinată. În program pot intra elevii care sunt înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puţin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi elevi din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here