Armata, sărbătorită şi la Târgu-Jiu

369

foto 004Ziua Armatei a fost sărbătorită ieri la Târgu-Jiu pentru prima dată într-un mod organizat. Astfel, întâia oară toate structurile Ministerului Apărării şi Internelor au fost reprezentate la manifestarea care s-a desfăşurat în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu şi la care au participat şi oficialităţile locale şi judeţene.

Potrivit lui Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj, până anul acesta Ziua armatei era cinstită şi sărbătorită în fiecare structură după bunul plac al organizatorilor. Începând din acest an, însă, această zi este marcată foto 013într-o manieră organizată la care participă cadre militare, jandarmi, pompieri, poliţie, fanfara dar şi oficialităţi locale şi judeţene precum şi directorii instituţiilor deconcentrate. Au rostit alocuţiuni mai multe persoane printre care şi preşedintele Consiliului Judeţean – Ion Călinoiu, prefectul judeţului – Liviu Andrei şi primarul municipiului Târgu-Jiu – Florin Cârciumaru. De asemenea a fost realizată şi o slujbă religioasă oficiată de doi preoţi, iar reprezentanţii instituţiilor au depus coroane de flori la monumentul Ecaterinei Teodoroiu, din centrul oraşului.

În data de 25 octombrie 1944 militari din Divizia a 9-a Infanterie au eliberat, la Carei, şi ultima bucată de pământ românesc aflată sub ocupaţia hortistă. Aşa s-a încheiat lupta care începuse încă din noaptea de 23 spre 24 august 1944, în Carpaţii Orientali, pentru eliberarea Ardealului. Pierderile noastre au ajuns aproape la 50 de mii de militari morţi, răniţi sau dispăruţi, dar au fost eliberate 872 de localităţi. Data de 25 octombrie a rămas în amintirea românilor, fiind ziua în care ţara îşi sărbătoreşte armata.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here