Arafat şi Ponta au inspectat locaţia viitorului heliport

131

În cursul zilei de ieri, premierul Victor Ponta şi ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, au vizitat, ieri, locul unde se va realiza heliportul. Cei doi au fost însoţiţi de reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene. Arafat a spus că locaţia aleasă este una bună, însă a atras atenţia autorităţilor locale în privinţa cablurilor, precizând că nu mai trebuie tras niciun fel de cablu pe Insuliţă, întrucât ar reprezenta un pericol pentru elicopter.

În scurt timp, municipiul Târgu-Jiu va fi dotat cu un heliport unde va ateriza elicopterul SMURD pentru a prelua pacienţii ce trebui transferaţi la Craiova sau în Capitală. Locaţia heliportului a fost aleasă de specialişti în Aviaţie, Insuliţa de pe Jiu fiind locul potrivit pentru aterizarea şi decolarea elicopterului. În cursul zilei de ieri, zona respectivă a fost inspectată şi de ministrul Sănătăţii şi de premierul Victor Ponta. „Trebuie doar protejat jur-împrejur şi aici să fiţi foarte atenţi că tot ce este cablu aici nu va mai fi tras fără să ştie cei de la Aviaţie. Un cablu poate doborî un elicopter. Asta repetăm în fiecare oraş care nu are aeroport. Nu trebuie tras nimic decât iluminatul. (…) Elicopterele au două direcţii libere, dar este foarte important să nu mai trageţi niciun cablu”, a precizat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.

Pacienţi transportaţi în 20 de minute
Pacienţii care necesită transfer la un spital din Craiova sau Capitală vor fi preluaţi de pe heliportul de pe Insuliţă şi vor ajunge la destinaţie în 20 de minute, sau în aproximativ o oră, dacă se impune transferul lor la Bucureşti. „Aici elicopterul vine de la Craiova aici şi dacă este un caz mai grav tot Craiova îl va duce în Capitală. Dacă se pune elicopterul de la Craiova, se vor face 20 de minute”, a confirmat Arafat. Potrivit declaraţiilor ministrului Arafat, fiecare zonă a ţării va avea câte un elicopter. „Am luat 3 elicoptere şi mai trebuie 3 pentru că trebuie să avem câte unul pentru fiecare regiune, deci vom avea 8 în total. Ele sunt efectiv dotate complet şi s-au achiziţionat la preţuri foarte bune”, a spus Raed Arafat. Reamintim faptul că Guvernul a transferat fonduri totale de 451.000 lei către bugetul local al municipiului Târgu-Jiu, pentru finanţarea lucrărilor de amenajare a unui heliport la Insula Râului Jiu. Transferul fondurilor a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului, iar banii vor fi alocaţi din Fondul naţional de dezvoltare aflat la dispoziţia Executivului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here