Ansamblul „Maria Lătăreţu”, aniversat – Cinci ani de la lansarea unui vis

383

maria lataretu (3)Ansamblul artistic „Maria Lătăreţu” a împlinit cinci ani, ocazie cu care, pe scena Casei de Cultură din Târgu-Jiu a avut loc miercuri seara un spectacol aniversar.

Evenimentul a durat mai multe ore, timp în care pe scenă s-au perindat elevii Şcolii Populare de Artă dar şi invitaţi foarte importanţi.

Printre invitaţii de marcă ai evenimentului s-a aflat şi Ioana Lătăreţu, nora privighetorii Gorjului, Maria Lătăreţu, patronul spiritual al ansamblului sărbătorit. Aceasta îşi aminteşte că în urmă cu cinci ani ansamblul era format din câţiva copii care abia îşi căutau drumul în viaţă. Acum, acest ansamblu este foarte numeros şi, sub bagheta dirijorului Adrian Luca, dă viaţă muzicii populare adevărate. „De acolo, de sus, dintre stele, inegalabila Maria Lătăreţu, care este patronul spiritual al ansamblului, are grijă ca acesta să se ridice la nivelul la care trebuie. Acum, aşa cum spune şi Viorel Gârbaciu, suntem la vârsta pantalonilor scurţi, la 5 ani. Dar nu se potriveşte. Pentru că acest ansamblu este foarte puternic. Sigur, mai au mult de învăţat şi de făcut, dar merită numele pe care îl poartă”, a spus Ioana Lătăreţu.
Un ansamblu puternic
Realizarea acestui ansamblu dar mai ales valoarea la care a ajuns el în numai cinci ani îi face pe toţi cei care au pus umărul la crearea lui, foarte mândri. După cum îşi aminteşte şi Ioana Lătăreţu, începutul a fost unul greu şi timid dar, cu timpul, s-a dezvoltat un ansamblu puternic şi valoros. „Fireşte sunt bucuros că am ajuns aici”, a declarat şi Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă şi al Ansamblului Artistic „Maria Lătăreţu”. Spectacolul, care s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor a reunit pe scenă atât elevii Şcolii Populare de Artă, cât şi toate ansamblurile acestei instituţii dintre care putem număra, în primul rând, chiar Ansamblul „Maria Lătăreţu”, apoi cel mai mare grup de naişti şi fluieraşi din ţară „Jiana”, Ansamblul „Măriile Gorjului” şi multe altele.
Invitaţi de seamă
Pe scena târgujiană, pe lângă artiştii autohtoni, au mai fost invitaţi şi interpreţi de talie naţională din care putem enumăra pe Niculina Stoican, Petrică Mâţu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu, Anton Achiţei, Constantin Enceanu şi Nicolae Sabău. Spectacolul i-a ţinut pe spectatori ţintuiţi de scaunele din sală, ascultând acordurile atât de iubite ale muzicii populare de calitate. De asemenea, organizatorii au oferit şi diplome tuturor celor care, de-a lungul timpului, au susţinut acest ansamblu.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here