Amenzi record de 171.300 de lei, aplicate de ITM

298

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat în ultima săptămână din aprilie mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma acţiunilor de control, zeci de angajatori au fost sancţionaţi contravenţional, acestora alăturându-li-se şi două persoane fizice, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 171.300 de lei.

Astfel, Serviciul Control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj a derulat 33 de controale, în urma cărora au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale la 15 angajatori, în valoare de 130.800 de lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003 republicată, şi H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare. “În timpul verificărilor, au fost depistaţi şapte angajatori care prestau activitate cu 11 persoane fără forme legale de angajare, dintre care şase sunt femei. Au fost aplicate şapte amenzi pentru munca la negru în cuantum de 110.000 de lei. Angajatorii în cauză prinşi pe picior greşit desfăşurau toţi activitate în Târgul Auto din municipiul Târgu-Jiu. De asemenea, au fost sancţionate şi două persoane fizice cu amenzi în sumă de 10.000 de lei pentru refuzul de a completa fişa de identificare, sancţiunile fiind aplicate conform prevederilor din Legea 108/1999, republicată”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea în forma scrisă a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, precum şi a celor referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă al salariaţilor.

15 sancţiuni şi pe SSM
Tot săptămâna trecută, şi reprezentanţii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj, au efectuat 29 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 15 neconformităţi. În cauză, inspectorii de muncă au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 30.500 de lei. Neconformităţile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, truse medicale incomplete.
În concluzie, reprezentanţii ITM Gorj au aplicat pe parcursul săptămânii anterioare, amenzi în valoare totală de 171.300 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here