Amenzi pentru gorjenii care refuză recensământul

356

ghe.popescuRecensământul populaţiei şi al locuinţelor va debuta în luna octombrie şi în judeţul nostru. Principalul organizator la nivelul judeţului Gorj a recensământului este Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS), instituţie care este şi metodologul nr. 1 al lucrărilor, şi care atenţionează că că cei care vor refuza furnizarea datelor sau o vor face în mod eronat, vor fi sancţionaţi cu amenzi contravenţionale.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor care se va desfăşura în luna octombrie la nivelul întregii ţări aduce cu sine şi prevederi legislative legate de posibile sancţiuni. “Declararea datelor la recensământul populaţiei şi locuinţelor este o obligaţie civică şi legală dată fiind importanţa recensământului pentru cunoaşterea demografică a fiecărui judeţ şi a ţării din punct de vedere a caracteristicilor demografice, sociale, economici, educaţionale, ocupaţionale. Gorjenii care nu îndeplinesc preverile legii cu privire la acest recensământ, riscă amenzi conform Hotărârii de Guvern nr. 1.502/ 2 decembrie 2009”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică. În ceea ce priveşte românii plecaţi în străinătate, recenzorii vor colecta date despre aceştia de la rude, vecini sau de la autorităţile locale. Dacă o persoană este plecată din România de mai mult de un an, ea nu va mai fi luată în calculul populaţiei care locuieşte în România.

Amenzi şi pentru recenzori

Picture 005Potrivit acestuia, se sancţionează cu amendă de la 200 şi până la 1.000 de lei împiedicarea persoanelor în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor şi controlul datelor ce fac obiectul recensământului. În acelaşi cuantum se încadrează şi refuzul furnizării datelor şi informaţiilor prevăzute în chestionarul de înregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete. “Conform legii, se aplică amenzi de la 500 la 1.500 de lei şi pentru personalul implicat. Astfel, se sancţionează nerespectarea dispoziţiilor legale şi a instrucţiunilor privind modul de înregistrare şi prelucrare şi de păstrare a caracterului confidenţial al datelor personale declarate de cetăţeni. Tot în acelaşi cuantum al amenzilor se încadrează şi nerespectarea de către personalul de recensământ a caracteristicilor confidenţiale ale datelor, dar şi utilizarea de către aceştia a datelor obţinute, în alte scopuri decât cele statistice”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj.

2.000 de sectoare în Gorj

În cadrul procesului de recensământ, vor fi culese date pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor, ale gospodăriilor. Recensământul locuinţelor va înregistra şi date despre toate clădirile de locuit, despre clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, precum şi despre unităţile de locuit în comun. Ultimul recensământ a fost efectuat în România în anul 2002. ugetul alocat recensământului populaţiei şi al locuinţelor este unul centralizat, la nivel naţional, şi, în funcţie de definitivarea numărului de sectoare, se vor aloca şi în teritoriu sumele necesare îndemnizaţiilor personalului, inclusiv cheltuielile de transport. Perioada de recenzare este 22 – 31 octombrie a.c. Potrivit conducerii Direcţiei de Statistică Gorj, odată cu sectorizarea se vor întocmi în materialele cartografice în aşa fel încât să se cunoască fiecare sector cu limitele sale pentru a nu exista duble înregistrări sau omisiuni pe perioada recensământului. “În ceea ce priveşte un calcul estimativ al numărul de sectoare acesta depăşeşte 2.000 în tot judeţul şi, ca atare, vom avea şi peste 2.000 de recenzori şi 275 de recenzori şefi, dar şi 17 responsabili de circumscripţie care vor avea în subordine recenzorii şefi”, a mai spus Gheorghe Popescu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here