Amenzi de aproape 10.000 lei pentru unităţile de alimentaţie din judeţ

432

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA) a transmis la finele săptămânii trecute un comunicat de presă referitor la activităţile de control în unităţile din industria agroalimentară derulate de inspectorii sanitar-veterinari din toate judeţele ţării. Astfel, au fost vizate unităţile care fabrică produse de morărit, pâine şi produse de patiserie, alte produse alimentare, unităţi care vând băuturi răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare de produse alimentare, seminţe, legume şi fructe.
“Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității. În unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 7.000 de controale, fiind acordate 131 de avertismente, precum și 117 amenzi în cuantum de 138.100 de lei”, se arată în informarea transmisă de ANSVSA. La nivelul judeţului Gorj, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 9.800 de lei. Motivele sancţionării mai multor unităţi au fost: la brutării s-a descoperit că făina nu se cernea înainte de a intra în procesul de fabricație, lipseau instrucțiunile de utilizare a amelioratorilor de panificație, manipularea produselor se făcea fără echipament de protecție, comercializarea produselor fără etichete, depășirea capacității de depozitare în lada frigorifică și expunerea unei cantități din produsele alimentare în afara spațiului frigorific, depozitarea la congelare, fără respectarea vecinătăților, plafonul unității prezintă mucegai, aparatura frigorifică nu este igienizată, lipsă înregistrare. De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise, precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here