Amenzi de 9.000 lei la unităţile de alimentaţie publică

234

Conform programului de control aferent trimestrului III 2014, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au desfăşurat o serie de acţiuni pentru verificarea respectării prevederilor legale în unităţile de alimentaţie publică.

Potrivit unei situaţii înaintate de conducerea CJPC Gorj, în luna iulie a.c. a fost verificată o cantitate de 888 kilograme produse alimentare în cadrul unităţilor de alimentaţie publică, fast-food, restaurante, autoserviri, pizzerii, restaurante, terase, rotiserii, berării, cofetării, verificările desfăşurându-se în toate zonele judeţului, atât în mediul urban, cât şi rural. Astfel au fost controlaţi 22 de operatori economici, dintre care la 17 au fost constatate deficienţe.
Controlul a urmărit în principal legalitatea funcţionării unităţilor, existenţa documentelor de provenienţă pentru alimentele achiziţionate, încadrarea în data durabilităţii minimale sau a datei limită de consum atât în cazul alimentelor achiziţionate în vederea utilizării la prepararea mâncărurilor cât şi în cazul alimentelor preparate, respectarea temperaturilor impuse sau a celor de transport şi depozitare, informarea consumatorilor prin afişarea preţurilor în mod vizibil şi lizibil, afişarea completă şi corectă a produselor şi ingredientelor, modul de respectare a prevederilor Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun.

Măsuri impuse de oamenii legii
„În cursul acţiunilor de control s-au evidenţiat abateri ce se refereau la informarea incompletă asupra ingredientelor alergene, liste de meniu neactualizate, lipsa afişării preţurilor, a inscripţionării datei durabilităţii minimale, neafişarea Codului Unic de Înregistrare la Registrul Comerţului, dar şi a avertismentului privind fumatul în spaţiile publice”, a declarat Mădălin Giurcău, comisarul şef adjunct al CJPC Gorj.
Printre măsurile dispuse, în urma controalele în teren, făcute de de reprezentanţii instituţiei, s-au numărat oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a unui singur kilogram de alimente în valoare de 20 lei, folosite la pregătirea preparatelor în cadrul unui fast-food de produse care nu aveau inscripţionată data durabilităţii minimale constituind în acest fel un pericol pentru sănătatea consumatorilor. De asemenea, comisarii Protecţiei Consumatorilor au aplicat 17 sancţiuni contravenţionale, dintre care cinci avertismente şi 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 9.000 lei pentru încălcarea reglementarilor privind protecţia consumatorilor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here