Ambasada Franţei din Iran, deschisă manifestanţilor iranieni “urmăriţi”

398
AmbasadaAmbasada Franţei din Teheran a avut consemnul de a primi manifestanţi iranieni “urmăriţi”, în cazul în care aceştia ar fi căutat un refugiu, a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner. Şeful diplomaţiei franceze a confirmat, astfel, depoziţiile atribuite unei angajate franceze de origine iraniană din cadrul ambasadei, Nazak Afshar, în cadrul procesului acesteia, care a fost judecată sâmbătă, alături de cadrul universitar francez Clotilde Reiss şi alţi manifestanţi împotriva regimului, în faţa unui tribunal din Teheran.

“Acesta a spus sâmbătă, lucru care este adevărat, că dacă manifestanţii urmăriţi ar fi încercat să se refugieze înăuntrul ambasadei Franţei, consemnul era ca porţile să fie deschise”, a declarat Kouchner. “Este un consemn dat de toţi europenii. Aceasta este tradiţia noastră democratică”, a adăugat acesta. Revenind asupra cazului Reiss, deţinută în Iran de la 1 iulie pentru presupusa participare la mişcarea de contestare care a avut loc după realegerea preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, Kouchner a reiterat că acuzaţiile formulate împotriva acesteia “sunt nule şi fără niciun fundament”.
Sâmbătă, cetăţeanul francez, în vârstă de 24 de ani, cadru universitar la Univesitatea din Ispahan (centrul Iranului), ar fi recunoscut, potrivit agenţiei oficiale iraniene Irna, că ar fi participat la manifestaţii şi ar fi redactat un raport pentru un institut din subordinea ambasadei Franţei. “Aceste depoziţii au fost probabil obţinute cu forţa”, a denunţat Kouchner. “Nu poate fi acuzată de absolut nimic”, a subliniat ministrul.
Selecţie, Marius Becherete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here