Alte firme vor face canalizarea din Târgu-Jiu

170

Situaţie ingrată pentru autorităţile locale din municipiu, care, în ciuda promisiunilor făcute de a finaliza cât mai repede lucrările la reţeaua de canalizare din partea de vest a oraşului, se văd nevoite să rezilieze contractul cu firmele care se apucaseră de proiectul respectiv la începutul anului.

Aparegio, operatorul de la nivel de judeţ, care a contractat fonduri europene substanţiale, de circa 90 de milioane de euro, pentru a realiza proiectul de extindere şi modernizare a reţelei de canalizare, a constatat acum, când lucrările trebuiau să fie trecute de jumătate, că nici pe sfert nu au fost realizate, firmele implicate în derularea investiţiei în bune condiţii având probleme financiare grave. Intrate în insolvenţă sau cu falimentul la poartă, societăţile care sperau că vor face lucrările cu câţiva muncitori şi la fel de „multe” utilaje mai mult au încurcat autorităţile.
Energoconstrucţia SA Bucureşti, ca lider de proiect, lucra cu Sincoservice SRL Craiova şi Presanitas SRL Târgu Jiu, iar ceea ce părea simplu, a devenit complicat. Simplu era faptul că Uniunea Europeană dădea zecile de milioane de euro pentru ca reţeaua de canalizare a oraşului să cuprindă şi cartierele mărginaşe sau nou apărute în ultimii ani. Proiectul va fi însă dus la bun sfârşit de către alţi constructori pentru că directorul Aparegio, Ion Popescu, spune că firmele cu care a semnat contractul acum doi ani vor avea investiţia reziliată şi le va mai fi oprită şi garanţia de 10% din valoarea lucrării. Cam atâta au şi încasat din lucrările de 15% executate, desemnarea unui nou constructor şi reluarea lucrărilor părând acum operaţiuni anevoioase şi greoaie pentru 2013, an în care investiţia ar fi trebuit finalizată. Ca şi în cazul drumului de la Bumbeşti-Jiu la Rovinari, ce trebuia modernizat de cinci ani, fondurile fiind deja asigurate, şi executarea reţelei de canalizare rămâne un vis frumos pentru locuitorii care îşi doresc să trăiască în condiţiile secolului 21.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here