Agricultura ecologică (IV)

476

Data de 29 august 2014 a reprezentat termenul limită de înregistrare a fermierilor operatori în agricultura ecologică în „Asociaţia BIO România”, operatori care beneficiază de sprijin financiar conform HG 759/2010.Suma cuvenită fiecărui fermier înregistrat va fi plătită până la 15.06.2015. Comisia Europeană pentru Agricultură, la solicitarea M.A.D.R., a suplimentat cuantumul sumei acordate activităţilor de agricultură ecologică.
Anul acesta, A.P.I.A.Gorj a plătit unui număr de 7 fermieri din 9 solicitanţi alocaţia de sprijin, un număr foarte mic faţă de posibilităţile agricole ale Gorjului, în special în sectorul pomicol, viticol şi al creşterii animalelor, activităţi tradiţionale în judeţul nostru. După analizarea documentaţiilor depuse, vom afla de la A.P.I.A. Gorj câţi fermieri se vor înregistra în „Asociaţia Bio România” şi câţi dintre aceştia vor fi sprijiniţi pentru derularea agriculturii ecologice. Începând cu anul 2015 până în 2020, vor fi alocate sume record pentru conversie (trecerea de la agricultura convenţională la agricultura ecologică), pornind de la 250 euro/ha până la 400 euro/ha. Suma totală acordată de M.A.D.R. sectorului de agricultură ecologică pentru perioada 2014 – 2020 , va atinge valoarea de 200 milioane euro.
Asociaţia Bio România susţine obţinerea unui cadru legal, prin care, alimentele certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie 3%, iar cele naturale, obţinute din materie primă convenţională însă procesate fără chimicale, să aibă TVA 9%. Potenţialul agricol ecologic al ţării noastre este de 300 000 ha teren agricol certificate ecologic, 100 000 ha pajişte, la un număr de 15 000 operatori înregistraţi la finele anului 2013. Exportăm 80% din producţia ecologică, în special sub formă de materie primă.
Gorjul, deşi are condiţii prielnice desfăşurării agriculturii ecologice prin activităţile tradiţionale din judeţ şi al structurii terenurilor, se situează în partea de jos a planşei, atât ca suprafeţe cât şi ca număr de operatori înregistraţi. Facilităţile şi sprijinul acordat vor determina atragerea cât mai mare a agricultorilor în domeniul ecologic, ca urmare a conştientizării avantajelor acesteia, atât în privinţa câştigului cât şi a mijloacelor de producţie, cunoscute din cele mai vechi timpuri.
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here