Agenţii economici gorjeni, sancţionaţi de Garda Financiară

116

garda financiara masinaZeci de agenţi economici din judeţul Gorj au fost verificaţi de Garda Financiară în perioada 1 – 13 noiembrie. 12 dintre aceştia au fost sancţionaţi cu amenzi de peste 21.000 lei, fiind de asemenea confiscate bunuri şi în valoare de aproape 4.000 lei, totalul amenzilor aplicate şi al sumelor ridicate fiind de circa 256 milioane lei vechi.

În perioada 01 – 13 noiembrie, comisarii Gărzii Financiare Gorj au efectuat 32 de controale în urma cărora au fost sancţionaţi 12 agenţi economici cu amenzi în valoare totală de 21.800 lei. De asemenea, au fost confiscate bunuri şi sume în valoare de 3.825 lei, totalul amenzilor aplicate şi al sumelor de bani confiscate în această perioadă fiind de 25.625 lei.

Firme târgujiene, acuzate de evaziune fiscală

În aceeaşi perioadă au fost întocmite două acte de sesizare penală pentru infracţiuni de evaziune fiscală săvârşite prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli nereale, în scopul diminuării impozitelor şi taxelor, cauzând astfel bugetului de stat un prejudiciu estimat de 16.726 lei. Astfel, în colaborare cu alte secţii judeţene ale Gărzii Financiare, au fost identificate două firme din Târgu-Jiu care au înregistrat în evidenţele contabile facturi fiscale emise de două societăţi fantomă, suma acestora fiind de 79.658 lei. În urma verificărilor efectuate, s-a dovedit că operaţiunile consemnate de aceste documente fiscale nu au fost reale şi au fost înregistrate doar în scopul de a se deduce cheltuieli nereale pentru a se diminua impozitul pe profit şi TVA-ul datorat bugetului de stat. Au fost întocmite acte de sesizare penală pentru prejudicii de 16.726, acestea fiind înaintate organelor de cercetare şi organelor fiscale.

Amendă de 6.000 lei pentru un comerciant de fructe de pădure

În urma acţiunilor de supraveghere şi control a agenţilor economici care desfăşoară activităţi comerciale în mediul rural, întreprinse în special pentru descoperirea celor care aprovizionează şi comercializează mărfuri neînsoţite de documente legale de provenienţă şi intrare în gestiune, a fost depistat administratorul unei firme din Băleşti care desfăşura activităţi de colectare şi valorificare a fructelor de pădure şi care nu a putut justifica cu documente legale provenienţa a peste 400 kg de fructe. Acest lucru l-a costat scump, agentul economic fiind sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 6.000 lei; mai mult, i-a fost confiscată şi marfa.

Casele de marcat, la control

Potrivit reprezentaţilor Gărzii Financiare Gorj, pe parcursul controalelor efectuate în primele două săptămâni ale acestei luni s-a pus accent deosebit şi pe verificarea modului în care sunt respectate reglementările legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. Astfel, au fost sancţionate 4 societăţi comerciale care fie nu aveau în dotare case de marcat, fie nu le foloseau corect, fiind aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei şi dispunându-se remedierea deficienţelor. În cazul uneia dintre societăţile comerciale verificate, a fost interzisă activitatea de comercializare cu amănuntul pentru o perioadă de trei luni, în timp ce la o alta a fost dispusă sistarea activităţii până când administratorii acesteia vor achiziţiona un aparat de marcat electronic fiscal.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here