Afacerea “mărţişorul” merge şi pe criză

189

martisoare1Prima zi de primăvară a adus vânzări mari agenţilor care au poposit în centrul municipiului Târgu-Jiu pentru a vinde simbolul primăverii, mărţişorul. Bărbaţi, femei, copii, toţi au cumpărat câte un mărţişor pentru cei dragi.

Puţini au fost însă cei care s-au gândit la câţi bani bagă în buzunarele comercianţilor acestor produse.

Obiectele au fost pe toate gusturile şi pentru toate buzunarele. Din păcate, pentru tradiţionalişti, mărţişoarele de modă veche, nu se mai caută, la modă fiind cele mici, simbolice, sau cu figurile unor staruri de muzică.
martisoare3Loredana Rădoescu şi Emilia Burlan sunt două târgujience care vând legume în Piaţa Centrală din municipiu, iar în sezonul Mărţişorului, acestea renunţă la a mai vinde alimente şi trec la cadouri. “Nu ştim ce profit iese din vânzarea mărţişoarelor pentru că noi suntem doar angajate. Dar, simţitor, în lunile februarie şi martie, veniturile noastre cresc datorită vânzărilor”, a spus Loredana Rădoescu. Cele două colege au spus că şi în acest sezon, vânzările merg foarte bine chiar dacă este criză financiară.
Vedetele şi florile se vând bine
Produsele vândute cu eticheta “mărţişor” nu se comercializează direct, ci trec mai înainte prin mâna câtorva persoane până ajung pe tarabe. martisoare4“Cutiile şi seturile de fire alb şi roşu sunt aduse de la Bucureşti, însă noi două ne-am ocupat de facerea fundiţelor şi adăugarea mărţişorului. Lucrăm la ele de la începutul lunii ianuarie, şi, în total, am făcut douăzeci de mii şase sute de mărţişoare”, a spus Emilia Burlan. Aţa mărţişorului se vinde la set de câte o sută de bucăţi, iar preţul fiecărei cutii este de doi lei. Forma finală a mărţişoarelor care sunt expuse spre vânzare la standurile din centrul Târgu-Jiului, de pe Bulevardul Victoriei, nu costă prea mult. “Cel mai ieftin simbol este un leu, iar cel mai scump şase lei. Cel mai bine s-au vândut cele cu Hannah Montana şi cele cu flori naturale, care au preţuri ce variază între 1,5 lei şi trei lei”, au spus cele două vânzătoare. De câteva zile de când acestea şi-au amenajat un cort cu mărţişoare pe Victoriei, ele au vândut produse în valoare de 8.000 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here