Actorii din Penitenciar nu au avut „Şansa”

313

teatru detinuti (7)Trupa de teatru „Şansa” a Penitenciarului Târgu-Jiu nu a urcat ieri pe scena concursului de teatru pentru deţinuţi „Exit” deşi a participat la preselecţie cu o piesă care a fost lăudată şi foarte apreciată de membrii juriului. Aceasta, însă, nu a fost acceptată în concurs pentru că a fost prea lungă. Actorii-deţinuţi nu se lasă, însă, descurajaţi.

Nu mai puţin de 12 persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu fac parte din trupa de teatru „Şansa”. Aceştia au jucat, de-a lungul timpului, în mai multe piese de teatru, cele mai multe dintre ele fiind foarte apreciate de public. De ceva timp, însă, deţinuţii au început să facă acest lucru sub îndrumarea unui profesionist. Ion Alexandrescu, actor al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu i-a ajutat voluntar în acest demers şi a pregătit şi regizat piesele puse în scenă. Ultima dintre acestea, „Transfer de personalitate”, regizată de Alexandrescu, a fost pusă în scenă alături de şapte elevi de la două unităţi şcolare din judeţ. Aceştia au fost premiaţi la festivalul de Teatru pentru Elevi „Stanciovici-Brănişteanu”.

„Sunt mai înţelegători, mai blânzi”

teatru detinuti (8)Trupa de teatru din penitenciarul Târgu-Jiu a pregătit piesa „Transfer de personalitate” încă de la jumătatea acestui an. Deţinuţii au lucrat alături de cei şapte elevi de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Motru şi de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Târgu-Jiu. S-au legat prietenii şi persoanele private de libertate comunică acum mai uşor cu restul oamenilor. „Observăm o diferenţă la ei, sunt mai înţelegători, mai blânzi, îşi descoperă alte atuuri de care nu aveau habar. S-au legat prietenii ca în orice echipă”, a declarat Simona Dumitriu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu. Repetiţiile au avut loc şi în penitenciar, dar şi la teatru, muncindu-se foarte mult la punerea în scenă. Cu toate acestea, Dumitriu susţine că sunt foarte mulţi deţinuţi talentaţi şi că lucrul cu elevii i-a motivat, de asemenea. „Elevii şi motivarea lor au fost un exemplu bun pentru deţinuţi. Copiii au fost foarte disciplinaţi şi asta le-a pus pe gânduri pe persoanele private de libertate. Unii chiar au talent, nu ştiu, însă, câţi dintre ei vor continua să activeze în acest domeniu după ce se vor libera”, a mai spus Dumitriu.

Nu a trecut de preselecţie

Piesa de teatru pe care au pregătit-o de atâta timp a participat la o preselecţie pentru Festivalul Naţional de Teatru pentru Deţinuţi „Exit”. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Penitenciarului Târgu-Jiu, preselecţia a constat în vizionarea, de către un juriu, a unor înregistrări video cu piesa de teatru respectivă şi cu filmări de la punerea acesteia în scenă. „Piesa noastră de teatru a fost foarte apreciată, la fel ca şi talentul actoricesc de care au dat dovadă persoanele private de libertate. Din păcate, însă, aceasta a fost prea lungă, adică o oră şi jumătate şi trebuia să ne încadrăm în 50 de minute”, a mai spus Dumitriu. Această piesă de teatru rămâne, însă, o reuşită atât a actorilor-deţinuţi, cât şi a elevilor şi a actorului Ion Alexandrescu, cel care şi-a pus amprenta încă de la început.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here