Acord de mediu anulat pentru extinderea carierei Tismana I

318

Două organizații non-guvernamentale implicate în lupta pentru protecția mediului, Greenpeace și Bankwatch România, au reușit să obțină în instanță anularea unui aviz de mediu pe care Agenția pentru Protecția Mediului Gorj îl eliberase pentru Complexul Energetic Oltenia, în vederea extinderii carierei Tismana I. Cele două organizații au luptat recent și pentru salvarea satului Runcurelu, din comuna Mătăsari, având experiență în disputele cu CEO, victoria lor în instanță venind acum după o muncă începută în urmă cu câțiva ani. În toamna lui 2013 ambele organizații au contestat acordul de mediu la Tribunalul București, au obținut o sentință favorabilă pe fond după câteva luni, iar acum, la Curtea de Apel București, decizia a rămas definitivă. Demersul ecologiștilor a început după ce aceștia au constatat că acordul de mediu făcea referire doar la defrișarea a zeci de hectare de pădure, în timp ce activitatea principală, exploatarea rezervelor de lignit pe 66 ha nu era inclusă.
„Prin solicitarea acordului în această formă, Complexul Energetic Oltenia pretinde practic că tot ce face este să defrișeze 59 de hectare. Însă realizarea unei cariere de cărbune are un impact imens asupra mediului — apa, aerul și solul sunt poluate — deci implicit și asupra populației. Din această cauză legea impune evaluarea tuturor efectelor, precum și implementarea unor măsuri care să le reducă impactul. În goana după profit, o companie de stat nu ține cont de localnicii care vor trăi în praf și zgomot sau de faptul că schimbările climatice ne afectează pe toți”, a menționat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România. În plus, ecologiștii mai susțin că „nu au fost prevăzute măsuri de compensare a lucrărilor de defrișare, un certificat de urbanism pentru terenul în cauză nu există, impactul asupra schimbărilor climatice nu este evaluat, impactul asupra speciilor și siturilor protejate nu este analizat, iar dispoziții ale Convenției de la Aarhus ce țin de accesul la informație și participarea publicului au fost încălcate”, ceea ce le-a asigurat victoria în instanță.
Ecologiștii spun că vor cere autorităților să investigheze cum a fost posibil ca aprobările pentru acordul de mediu să fie date în condițiile menționate, cei de la Greenpeace și Bankwatch având în prezent și alte procese pe rolul instanțelor de judecată prin care cer stoparea unor activități miniere poluante din Gorj. „Instanțele de judecată au confirmat suspiciunile noastre: defrișarea zecilor de hectare împădurite se face în afara legii. Este important pentru toată lumea să înțelegem cum au fost posibile asemenea situații și cine este responsabil. Vom invita autoritățile să investigheze aceste cazuri și să găsească soluții pentru prevenirea oricăror asemenea abuzuri asupra mediului” a declarat Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România, prezent inclusiv la protestul de la Runcurelu de luna trecută.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

  1. Asociatii care bara bete in roate unde nu trebuie si lasă oamenii fara servici dar unde ai fost tu grenpixule când sau defrisat munți întregi de păduri maama voastră de ecologisti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here