Schimbarea bruscă a vremii influenţează starea generală a unor persoane, această sensibilitate fiind cunoscută drept meteopatie. În ultima perioadă s-a observat că numărul persoanelor meteo-sensibile este în creştere. Schimbările bruşte de temperatură atrag după sine probleme de sănătate. Organismul se adaptează la aceste schimbări în 14 zile. Iar oamenii trebuie să suporte uneori variaţii termice de mai mult de 10 grade Celsius în doar 24 sau 48 de ore.
Efectele meteo asupra sănătăţii preocupă omenirea încă de pe vremea lui Hipocrate, părintele medicinei, cu aproximativ 400 de ani înainte de Hristos. Oamenii de ştiinţă au descoperit şi au demonstrat ştiinţific că vremea urâtă creează depresii, migrene şi alte afecţiuni. „Trecerea de la soare şi vreme caldă la ploaie şi la o atmosferă mohorâtă afectează în special copiii, bătrânii şi bolnavii cronici. Sistemul imunitar slăbeşte treptat când au loc astfel de schimbări, iar organismul devine vulnerabil în faţa virozelor”, spun medicii.
Simptomele meteopatiei
În momentul în care vremea se răceşte brusc, foarte multe persoane se confruntă cu ameţeli şi dureri de cap. Există mulţi oameni care acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică şi psihică, o stare de somnolenţă continuă şi chiar depresie, cu toate că se odihnesc suficient.
Specialiştii în sănătate susţin că pentru a combate simptomele meteopatiei trebuie să ajutăm organismul luând o serie de măsuri. „Este bine să ajutăm sistemul imunitar consumând, pe de o parte, multe legume şi fructe, deoarece conţin vitamine şi minerale, iar pe de altă parte să evităm contactul cu persoanele deja bolnave”, spune medicul Mihai Moisescu.
În această perioadă, tot mai multe persoane resimt probleme cauzate de schimbarea condiţiilor atmosferici.
M.S.