Pe timpul judecăţii Consistoriului Eparhial, Preotul Garnizoanei Târgu-Jiu, suspendat de Mitropolia Olteniei pentru gestiune frauduloasă

1119

Locotenent colonelul Constantin Măgdoiu, preotul Garnizoanei Târgu-Jiu, a fost suspendat de Mitropolia Olteniei, în urmă cu o lună şi jumătate, acesta nemaiavând voie să slujească în biserică, ci doar să poarte reverenda. Decizia de suspendare a lui Măgdoiu, comunicată în scris şi Garnizoanei Târgu-Jiu, s-a dat în Consiliul Eparhial al Mitropoliei Olteniei, loc în care plângerile la adresa preotului de la Gorj s-ar fi pus atunci pe tapet. Acuzele la adresa părintelui Garnizoanei Târgu-Jiu sunt extrem de grave şi privesc chiar gestiunea frauduloasă, deşi faptele ar fi fost petrecute cu mai bine de cinci ani în urmă, mai exact în momentul construirii lăcaşului de cult, motiv pentru care dosarul a fost pus şi pe rolul instanţei bisericeşti. Tribunalul bisericesc, adică Cosistoriul Eparhial al Mitropoliei Olteniei judecă încă dosarul lui Măgdoiu, la termenul din 14 iulie amânând o sentinţă pentru luna septembrie, lucru care nu-i convine pârâtului care s-a adresat, recent, instanţei civile pentru a fi repus înapoi în drepturi. La adresa lui Măgdoiu s-a depus o plângere şi la Parchetul Militar din Timişoara, procurorii de aici neconstituind însă un dosar penal pentru cercetare.

Preotul Garnizoanei Târgu-Jiu nu este la prima abatere, la adresa sa mai făcându-se, în ultimii ani, reclamaţii, deoarece acesta încasa tarife exagerat de mari în momentul în care oficia căsătorii sau botezuri în biserica unităţii militare. Mitropolia Olteniei şi conducerea Garnizoanei Târgu-Jiu a rezolvat atunci problema, interzicându-i preotului să mai presteze pentru persoanele din afara garnizoanei, dar limitarea, se pare, că nu l-a oprit pe Măgdoiu de la comiterea altor fapte condamnate de biserică. Acum Măgdoiu este acuzat că a prestat servicii religioase şi în alte biserici, lucru interzis de canoane, dar şi că în urmă cu mai bine de cinci ani ar fi prejudiciat financiar construirea lăcaşului de cult.
Interesant este însă că Mitropolia a făcut un audit în 2010 la biserica condusă de Măgdoiu iar la momentul depistării faptelor acum încriminate, feţele bisericeşti nu s-au adresat organelor competente penale pentru sancţionarea preotului. O fac însă facs magdoiuacum, deşi Garnizoana Târgu-Jiu nu are ce-i reproşa lui Măgdoiu la adresa patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale, pe care aceasta îl gestionează prin biserica construită în incinta garnizoanei. În apărarea lui Măgdoiu survine şi o verificare a Curţii de Conturi realizată în 2013 care a scos în evidenţă doar că Garnizoana plătea ilegal salariul preotului Bălan. Problema s-a rezolvat, verificarea nescoţând în evidenţă gestiunea frauduloasă de care acum Măgdoiu este acuzat.

Fapte vechi, acuzaţii noi, urmări recente!
Cu toate acestea, în urmă cu o lună şi jumătate, faptele vechi ale lui Măgdoiu au fost puse, pentru prima dată, în discuţia Consiliului Eparhial de la Craiova. Membrii acestui for nu au trecut deloc cu vederea acuzele şi dovezile legate de faptele preotului, acuzat, printre altele, şi că ar fi prestat în alte parohii, motiv pentru care au decis transmiterea dosarului instanţei bisericeşti, care funcţionează sub denumirea de Consistoriu Eparhial şi suspendarea părintelui din funcţie, pe timpul judecăţii. sarbuConsistoriul întrunit pe 14 iulie nu a dat o sentinţă pentru Măgdoiu, amânând asta pentru 17 septembrie.
Trebuie menţionat că Măgdoiu se supune atât conducerii Garnizoanei, deoarece salariul său lunar este suportat de aici, cât şi Mitropoliei Olteniei, pentru că, din punct de vedere canonic, el îşi desfăşoară activitatea după legile bisericeşti. Biserica Garnizoanei a fost realizată din veniturile cadrelor militare şi din sponsorizări, lucru care a făcut ca lăcaşul să aparţină MApN.

Măgdoiu vrea judecată civilă la Tribunalul Gorj
Preotul sancţionat a suportat cu greu pedeapsa impusă de superiorii bisericeşti, care l-au oprit de la oficierea nunţilor care sunt, acum, în plină desfăşurare, motiv pentru care acesta s-a adresat instanţei judecătoreşti pentru a cere repunerea sa urgentă în funcţie.
Măgdoiu a chemat astfel, pe 15 iulie, în judecată Mitropolia Olteniei, solicitând prin ordonanţă preşedinţială, repunerea sa în post. Dosarul nr.4896/95/2015 se află astfel de miercuri pe rolul Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Gorj, primul termen urmând să aibă loc pe data de 29 iulie. Atunci, Măgdoiu va solicita în faţa unui judecător şi a unui reprezentat al Mitropoliei Olteniei posibilitatea de a reveni la serviciu. Sentinţa se va pronunţa cu siguranţă atunci, mai devreme cu o lună şi jumătate de cea a Consistoriului Eparhial. Există posibilitatea ca Măgdoiu să fie repus în funcţie, decizia ulterioară a Consistoriului chiar şi negativă nemaiputând să-şi producă efectele în faţa unei sentinţe judecătoreşti a Tribunalului Gorj.

Riscă caterisirea!
Biserica Garnizoanei Târgu-Jiu a funcţionat ca paraclis militar până în anul 2010, moment până la care superiorii bisericeşti aveau dreptul să verifice situaţiile financiar contabile ale lăcaşului de cult. Trecută însă apoi de partea unităţii militare, această posibilitate nu a mai existat pentru feţele bisericeşti, Măgdoiu fiind oarecum protejat la acest capitol. Un conflict de această manieră a preotului cu Mitropolia Olteniei ar putea să-l facă pe Măgdoiu să-şi piardă însă de tot calitatea în cauză, mai exact popa, cu ani de vechime, ar putea fi chiar caterisit. Cu toate acestea, Măgdoiu se arată dispus şi să suporte un scandal cu Mitropolia Olteniei, mai ales că şedinţele judecătoreşti de la Tribunalul Gorj sunt publice şi orice enoriaş poate asista la conflictul preotului cu superiorii săi bisericeşti.

Preotul Sîrbu prestează pentru primul procuror
Pentru că în ultima perioadă la Biserica Garnizoanei s-a programat efectuarea a 81 de servicii religioase pentru cadrele militare, Măgdoiu a fost înlocuit pe timpul suspendării, prin voia Mitropoliei, cu Ciprian Sîrbu, directorul Centrului Vasiliada din Târgu-Jiu.
Acesta va fi cel care, sâmbătă, în lipsa lui Măgdoiu va oficia nunţile programate din timp. Una îl priveşte chiar pe prim-procurorul Parchetului Judeţean Gorj, Michaela Teodorescu, care va fi naşă alături de soţul său, cadru militar, la un tânăr cuplu.
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

  1. E un dobitoc care jignește oameni săraci, este cel mai arogant și încrezut popa pe care l-am întâlnit, înjură că la ușa cortului și îi place să umilească.

  2. Un preot cu har nu poate sa fie decat un bun credincios si un bun gospodar. Cand deavolul nu are ce face, il improasca cu noroi si atata si pe altii impotriva lui. E usor sa atati o turma de poci. Intamplator il cunosc pe acest preot, adica imi face placere sa merg la slujbele oficiate de el. E un om inzestrat, caci nu e suficient sa fi terminat teologia ca sa poti si predica si sa fi si un medic al sufletelor ratacite. Judecati singuri, fiti intelepti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here