Târgujieni excluşi de la plata ajutoarelor de încălzire

462

O comisie de anchetă din cadrul Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu efectuează în aceste zile anchete sociale la solicitanţii târgujieni de ajutoare la încălzirea cu energie electrică. Potrivit legilor în vigoare, toţi solicitanţii care solicită ajutoare la încălzirea cu energie electrică sunt vizitaţi acasă şi verificaţi de către reprezentanţii DPPS.

Începând de la finele lunii trecute, cetăţenii cu venituri mici din municipiul Târgu-Jiu au început să depună cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţelor cu gaze naturale, energie electrică ori combustibili solizi pentru sezonul rece 2014 – 2015. Ca urmare a primirii solicitărilor pentru acordarea de ajutoare la încălzirea cu energie electrică, reprezentanţii DPPS Târgu-Jiu au demarat o campanie de verificare la domiciliul solicitanţilor.
“Actele normative prevăd să facem anchete la solicitanţii de ajutor privind sistemul de încălzire a locuinţei cu energie electrică. Termenul de efectuare a acestora este de 15 zile de la depunerea cererii. Până azi (n.r. ieri), am primit 85 de cereri pentru încălzirea cu energie electrică şi deja am efectuat 33 de anchete la domiciliul solicitanţilor. În urma anchetelor, am aprobat 30 de cereri, iar trei le-am respins deoarece la domiciliul lor am depistat faptul că aveau sobe prin încălzire cu lemne. Astfel, în situaţia în care se deplasează comisia de anchetă la domiciliul solicitantului şi constată că în locuinţe se foloseşte un alt sistem de încălzire fie cu gaze naturale, fie cu combustibili solizi, există obligaţia de a respinge acea solicitare de acordare a ajutorului”, a declarat Alina Toader, şef serviciu în cadrul DPPS Târgu-Jiu.

Sute de cereri, respinse
Reprezentanta DPPS Târgu-Jiu a precizat faptul că până la această dată au fost depuse circa 3.000 de cereri la nivel de municipiu pentru solicitarea ajutorului la încălzirea cu gaze naturale, 85 pentru energie electrică şi 307 pentru combustibili solizi: “Cetăţenii ştiu că dacă depun solicitarea până în data de 20 noiembrie vor beneficia de ajutor de încălzire pentru tot sezonul rece, adică noiembrie 2014 – martie 2015. Dacă cererea este depusă după 20 noiembrie, vor beneficia de ajutor din luna decembrie. La fel şi pe parcursul sezonului rece, familiile care se încadrează sau care îndeplinesc acele condiţii pot depune cererea şi după data de 20 a lunii pot primi ajutor de încălzire începând cu luna următoare, dar dacă o fac înainte primesc inclusiv pentru luna în care au depus cererea”.
Cifrele privind cererile de solicitare a ajutorului la încălzire sunt mai mici faţă de sezonul trecut la nivelul municipiului Târgu-Jiu. Astfel, în sezonul rece 2013 – 2014, la încălzirea cu gaze naturale au fost depuse 4.793 de cereri din care au fost 4.436 aprobate, la energie s-au depus 111 şi au fost aprobate 91, iar la încălzirea cu lemne s-au depus 443 de cereri, fiind însă aprobate 385. “Excluderea de la plată a anumitor solicitanţi, în speţă a celor care solicitau ajutor la încălzirea cu energie electrică s-a făcut din acelaşi motiv ca şi în acest an: pentru că foloseau şi un alt sistem de încălzire. Totodată, anul trecut, s-au respins cereri şi pentru solicitanţii de ajutoare la încălzirea cu lemne şi gaze naturale, deoarece solicitanţii au omis să declare anumite bunuri sau să depună acte la dosar, ori deţineau bunuri care sunt cuprinse în lista excluderii de la acordarea ajutorului”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here