Încă un proiect al Primăriei Târgu-Jiu – 12 unităţi de învăţământ, dotate cu sisteme de supraveghere video

417

Încă un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional a fost finalizat, la nivelul municipiului nostru. Au fost instalate sisteme de alarmare şi supraveghere video la 12 unităţi de învăţământ, urmărindu-se creşterea siguranţei în şcoli şi a prevenirii criminalităţii în rândul elevilor. Autorităţile locale au în implementare alte şapte proiecte prin Programul Operaţional Regional.

Primăria Municipiului Târgu-Jiu a reuşit să implementeze un proiect deosebit de important pentru elevii din 12 unităţi de învăţământ. Acest proiect a presupus instalarea de camere de supraveghere video, recepţia finală făcându-se recent. “S-a făcut recepţia finală a proiectului care a însemnat instalarea în nouă unităţi de învăţământ a 12 sisteme de securitate, sisteme compuse din sisteme de alarmă şi de supraveghere video. Prin aceste sisteme se urmăreşte reducerea infracţionalităţii în obiectivele în care au fost instalate, reducerea absenteismului şcolar; facilitează munca organelor de ordine în identificarea eventualilor infractori dacă vor avea loc infracţiuni. Valoarea proiectului este de 220 mii lei plus TVA; este structurat din 100 camere supraveghere video, respectiv 120 senzori de detecţie mişcare, componente de alarmă. Sunt implementate şi avizate de poliţie; respectă legile în vigoare, Legea 333/2003 şi Ordonanţa HG 1010/2004; dar şi legislaţia din acest an. Firma pe care o reprezint are o experienţă destul de vastă în implementarea acestui gen de sisteme; am făcut sisteme de securitate electronică, atât în instituţii financiar-bancare, direcţii de finanţe, reţele naţionale de magazine, supraveghere video pe străzi, pe oraşe, precum Oradea, de exemplu. Garanţia acestor sisteme este de doi ani de zile”, Ionuţ Gaiţă, administratorul firmei care a montat sistemele de supraveghere. Sistemele de supraveghere au fost instalate în unităţi de învăţământ precum: Grup Şcolar Agricol Bârseşti, Colegiul Comercial “Virgil Madgearu”, Şcoala Generală “Voievod Litovoi”, Grup Şcolar Transporturi Auto “Traian Vuia”, Şcoala Primară şi Grădiniţa Drăgoieni, Şcoala Primară şi Grădiniţa Ursaţi, Şcoala Primară şi Grădiniţa Preajba, Şcoala Generală Bârseşti şi Grădiniţa Bârseşti.

Valori reduse după licitaţie
Proiectul ,,Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei în şcoli” (în cadrul unui plan integrat) a fost selectat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 1, Domeniul de Intervenţie 1.1 şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. În conformitate cu Contractul de finanţare nr. 958/01.10.2010, încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de Autoritate de Management, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar şi Unitatea administrativ-teritorială Municipiul Târgu-Jiu în calitate de Beneficiar valoarea totală a proiectului aprobat este de 462.030,40 lei (inclusiv TVA), valoarea finanţării nerambursabile de 365.153,06 lei (reprezentând 98 % din valoarea eligibilă a proiectului), iar valoarea contribuţiei proprii în proiect de 7.452,10 lei (reprezentând 2 % din valoarea eligibilă a proiectului). După licitaţii, aceste valori au fost reduse, proiectul fiind finalizat la o valoare de circa 310.000 lei, din care contribuţia Municipiului Târgu-Jiu este de 5.000 lei.

Proiecte importante pentru cetăţeni
Prin Programul Operaţional Regional, Primăria Municipiului Târgu-jiu are în implementare opt proiecte; acestea presupun: reabilitarea şi modernizarea a 29,7 kilometri drum centură (cu canalizare pluvială, trotuare, iar în zona Bicaz şi canalizare menajeră şi alimentare cu apă), 13 kilometri drum centură (cu două tronsoane noi), instalarea sistemelor de alarmare şi supraveghere video la 12 unităţi de învăţământ, înfiinţarea a trei centre sociale (pentru bătrâni, pentru copii, pentru persoanele cu handicap). “În cadrul unui plan integrat, prin proiectele depuse de către Primăria Târgu-Jiu, peste 40 milioane de euro sunt sume atrase, nerambursabile, cofinanţarea din partea Primăriei fiind de circa 2%. Principalele lucrări care fac parte din acest plan integrat sunt: drumul de centură al municipiului Târgu-Jiu – cu o valoare de peste 400 miliarde lei vechi, însemnând peste 13 kilometri de drum modernizat în totalitate; la ora actuală mai sunt lucrări de executat în zona podului de cale ferată, însemnând ca în jur de 15 octombrie să se dea jos podul provizoriu, să se monteze noul pod şi să se facă partea de legătură; în rest, sunt lucrări de finalizare, partea de şanţuri, rigole, acostamente, completare cu pământ sensuri giratorii; înfiinţarea celor trei centre sociale şi instalarea sistemelor de supraveghere video în cele 12 unităţi de învăţământ amintite”, a explicat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu. Valoarea totală a acestor contracte de finanţare este de 178.512.561,37 lei (peste 40 milioane euro), inclusiv TVA, contribuţia primăriei fiind de 5.582.063,44 lei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here