85 de unităţi de panificaţie, controlate de inspectorii DSVSA Gorj

430

Inspectorii DSVSA Gorj vor verifica în perioada sărbătorilor de iarnă, unităţile de alimentaţie publică, pensiuni agroturistice, dar şi pieţele agroalimentare din Târgu-Jiu, Motru, Rovinari, Novaci, Târgu – Cărbuneşti, Turceni şi unităţile adiacente acestora. Aceştia vor avea în vedere şi 85 din unităţile de fabricare a specialităţilor de panificaţie, produselor de patiserie şi cofetărie. În cursul lunii decembrie se vor efectua controale zilnice în unităţile de depozitare şi cele de comercializare a produselor.

Se vor intensifica acţiunile de supraveghere sanitar – veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în perioada 3-31 decembrie 2012. Scopul acestor controale vizează prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi a oricăror altor probleme de igienă şi siguranţă alimentară în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente creşte considerabil. Potrivit DSVSA Gorj, în cele 85 de unităţi, inspectorii vor verifica cu predilecţie unităţile de fabricare a produselor proaspete, cu termene reduse de valabilitate şi a unităţilor de capacitate mare, cu desfacere extrajudeţeană, avându-se în vedere gradul de risc atribuit prin evaluarea anuală şi antecedentele contravenţionale ale acestor unităţi. Şi capacităţile de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite vor fi inspectate. Pentru a fi evitate stocurile mari de produse, ceea ce ar putea afecta prospeţimea, calitatea şi securitatea alimentară a produselor fabricate, depozitate şi comercializate în această perioadă. De asemenea, interzicerea comercializării alimentelor în spaţii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranţa alimentelor şi neînregistrate sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate condiţii adecvate de igienă şi siguranţă alimentară. Controlul rotaţiei stocurilor, a termenelor de valabilitate pentru evitarea punerii în consum a unor produse expirate din categoria celor consumate cu predilecţie în perioada sărbătorilor; verificarea condiţiilor de transport a alimentelor, astfel încât să se reducă la minim riscul de contaminare; respectarea lanţului de frig, prin asigurarea temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare sau a produselor finite, pentru a se evita un potenţial risc pentru sănătate.
A.B.


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here