327 de angajatori, verificaţi de inspectorii de muncă

404

muncitoriLuna septembrie a fost una deosebit de aglomerată pentru inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Cele peste 300 de controale s-au soldat cu amenzi de ordinul sutelor de mii de lei.

George Romanescu, directorul unităţii, spune că pe parcursul lunii trecute, au fost efectuate nu mai puţin de 327 controale la agenţii economici din judeţul Gorj din care 138 de controale au fost efectuate în vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. „Au fost depistaţi un număr de 27 de angajatori care utilizau munca la negru având 56 de persoane fără forme legale de angajare, dintre care 15 femei şi un tânăr sub 18 ani. Societăţile sancţionate aveau ca obiect de activitate construcţiile, comerţul, zootehnia, spălătoriile auto, jocurile de noroc, prestările de servicii, curăţenia, exploatarea lemnului”, a declarat Romanescu. Pentru neregulile constatate, inspectorii de muncă gorjeni au aplicat un număr de 399 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 675.500 de lei, din care 24 reprezintă amenzi pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 500.000 de lei. De asemenea, a fost depistat un angajator care desfăşura activitate cu un minor, fără a avea întocmite forme legale de angajare, patronul în cauză fiind sancţionat contravenţional. „La unul dintre angajatorii controlaţi au fost depistate mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, iar în consecinţă s-a făcut un denunţ penal, existând presupunerea săvârşirii de către acest angajator a infracţiunii prevăzută şi sancţionată de articolul 264, alin. 3 din Legea 53/2003 republicată (Codul Muncii). Conform noilor reglementări ale Codului Muncii, primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără întocmirea unui contract individual de muncă se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală”, a mai spus şeful ITM Gorj, George Romanescu.

8 accidente într-o lună

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a înregistrat în luna septembrie şi un număr de opt accidente de muncă, soldate cu incapacitate temporară de muncă. Principalele cauze de producere a accidentelor au fost: instruirea necorespunzătoare; neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii; căderi de la înălţime sau de la acelaşi nivel; nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru; neevaluarea tuturor riscurilor pentru fiecare loc de muncă. Principalele domenii în care s-au înregistrat accidente au fost exploatarea cărbunelui, exploatările forestiere şi construcţiile.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here