293 de gorjeni şi-au găsit de lucru prin reţeaua EURES

495

Serviciul de ocupare profesională european EURES este o mană cerească pentru şomerii din Gorj care sunt dispuşi să lucreze în străinătate. Doar în primul trimestru al anului curent, aproape 300 de persoane din judeţul nostru au reuşit să obţină un job în afara graniţelor ţării, în timp ce oferta săptămânală este una din ce în ce mai bogată pentru Spaţiul Economic European.

Pentru a se înregistra în baza de date a serviciului EURES, doritorii gorjeni trebuie să se prezinte la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj cu un dosar care să conţină cazierul judiciar, o adeverinţă de la medic «apt de muncă, clinic sănătos» şi buletinul.
“În primele trei luni ale acestui an, AJOFM Gorj a oferit prin Serviciul de ocupare european EURES consiliere unui număr de 380 de persoane care au dorit un loc de muncă în străinătate, precum şi angajatorilor, în următoarele domenii: căutarea unui loc de muncă, oferte de locuri de muncă vacante din cadrul ţărilor SEE, condiţiile de viaţă, asigurări de sănătate, prestaţii de şomaj. De asemenea, au fost încărcate pe portalul EURES CV-urile Europass ale persoanelor care au dorit să îl facă vizibil la nivel european. Pentru determinarea acestui indicator au fost luate în considerare numai solicitările prin prezentarea la sediul agenţiei judeţene, şi cele prin poşta electronică, nu si cele prin apeluri telefonice la care a răspuns consilierul EURES”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.
Cele mai solicitate ţări ca destinaţie de muncă ale căutătorilor de locuri de muncă din judeţul nostru au fost Franţa, Danemarca, Spania, Germania, Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, iar cele mai solicitate meserii au fost de muncitor necalificat în agricultură, lucrător în domeniul hotelier, inginer, asistent medical.

serviciul euresMuncesc în Spania şi Danemarca
Din cele 380 de persoane mediate în primul trimestru al anului în curs, 293 de gorjeni au desfăşurat o activitate în urma obţinerii unui contract de muncă în străinătate, şi anume 288 în Spania şi cinci în Danemarca, urmând ca în perioada următoare să mai plece încă şapte asistente medicale în Germania, dar care în prezent urmează cursuri de competenţe de limba germană la sediul AJOFM Gorj.
Reţeaua EURES oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorilor o varietate de servicii: obţinerea unui job în statele membre Uniunii Europene, servicii gratuite de mediere privind încadrarea în munca în străinătate, informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate, asigurarea unui grad ridicat de transparenţă.

Sute de posturi vacante
În această perioadă, cele mai multe locuri de muncă vacante în străinătate sunt în Malta – 105: 30 de montatori oţel, două de ingineri navali/ingineri mecanici diesel, 20 de muncitori în construcţii, 30 de sudori, trei macaragii şi câte zece de barmani şi personal de curăţenie în hoteluri. Alte 76 de posturi sunt în Republica Cehă: 50 de lucrători în producţie, 15 şlefuitori, pilitori, zece lucrători în prelucrarea lemnului şi un analist suport software.
În Germania sunt vacante 68 de locuri de muncă: 50 de asistenţi medicali generalişti, un ospătar, un bucătar, 15 factori poştali şi un mecanic echipamente pneumatice şi hidraulice. De asemenea, angajatorii din Suedia au anunţat 45 de posturi vacante – 20 de femei de serviciu, zece mecanici auto, 15 vopsitori auto, iar cei din Olanda 29 de posturi – 20 de culegători de căpşuni, câte două de operator chimist, strungar, sudor MIG/MAG şi câte unul de tehnician mecanic-operator NDT, operator CNC şi sudor TIG.
Şi în Marea Britanie sunt anunţate 23 de locuri de muncă – 20 pentru îngrijitori persoane şi câte unul pentru îngrijitor persoane la domiciliu, infirmier şi asistent medical generalist. Totodată, câte cinci posturi vacante sunt în Norvegia – două de bucătari preparate indiene, un profesor asociat/profesor asistent în electronică/automatizare/cibernetică, un specialist în departamentul reţele şi un doctorand în simulare de proces şi tehnologii de învăţare, şi Polonia, unde este nevoie de testeri jocuri de localizare. Şi o firmă din Spania caută doi operatori în industria artei grafice la maşini de etichetare (cu adeziv), iar în Danemarca se caută un medic specialist în patologie chirurgicală.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here