10.000 de porţii de sarmale la canonizarea Sfântului Irodion

456

lainici-21Patriarhul Daniel al României, Mitropolitul Olteniei, Mitropolitul Serafim al Germaniei, Mitropolitul Franţei şi alte 30 de feţe bisericeşti sunt aşteptate, duminică 1 Mai, la Lainici, la canonizarea Sfântului Irodion şi Sfinţirea Bisericii.

Pregătirile pentru evenimentul unic al Olteniei, şi anume canonizarea Sfântului Irodion, au ajuns pe ultima sută de metri. Şi autorităţile judeţene sunt implicate în bunul mers al slujbei, întrucât duminică sunt aşteptaţi peste 15.000 de credincioşi. Ceremonia religioasă va fi oficiată de însuşi Patriarhul Daniel, care în acest moment se află în Târgu-Jiu, pentru olimpiada naţională de Teologie. Acesta va părăsi oraşul vineri, pentru a merge la Lainici. Sâmbătă vor sosi celelalte feţe bisericeşti împreună cu Patriarhul României. Pentru a acest eveniment sunt invitaţi şi prelaţi de peste hotare cum ar fi Mitropolitul Serafim al Germaniei şi Mitropolitul Franţei. La nivelul oficialităţilor din Gorj şi Hunedoara au avut loc câteva întâlniri, pentru a se pune la punct toate detaliile, astfel încât evenimentul religios să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Tot pentru acest eveniment unic în Oltenia va exista o cooperare între inspectoratele de poliţie ale celor două judeţe. Poliţia judeţeană Gorj va pune la dispoziţie aproximativ 50 de poliţişti, pentru a asigura ordinea la Lainici, iar pe cuprinsul întregului judeţ peste 400 de poliţişti, care vor fi la târgul din Pădurea Drăgoieni, în locurile unde se vor face grătare. Cei 50 de poliţişti, împreună cu jandarmi gorjeni, lucrători din cadrul Serviciului de Pază şi Protecţie vor asigura ordinea, protecţia celor peste 15.000 de credincioşi aşteptaţi la slujbă. Şi primăria Municipiului Târgu-Jiu este alături de preoţii de la Lainici. „Primarul a fost de mai multe ori la Lainici, a avut o serie de discuţi cu stareţul de acolo. Am încercat şi noi să ne implicăm, pe măsura posibilităţilor, ţinând cont de faptul că pe 1 Mai avem şi noi sărbătoarea noastră tradiţională la Târgu-Jiu. Încercăm să dăm câţiva poliţişti, pentru a asigura paza şi ordinea. Am ajutat prin lucrări de vopsitorie, zugrăvire, curăţenie, şi încercăm să le trimitem şi câteva toalete ecologice. În rest au fost lucruri mici stabilite în general la faţa locului”, a declarat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt la Primăria Târgu-Jiu.

Preparate de dulce

Pentru acest eveniment măreţ au sărit în sprijinul părinţilor de la Mănăstirea Lainici şi mai multe persoane din Valea Jiului, care au vrut însă să rămână anonime. Astfel, mâncarea, care constă în 10.000 de porţii de sărmăluţe şi tocăniţă, va fi asigurată de către o firmă din Petroşani. În dimineaţa zilei de Duminică, reprezentanţii firmei, împreună cu ospătarii vor veni la Lainici pentru a împărţi mâncarea credincioşilor prezenţi. Sfântul Irodion a fost 41 de ani Stareţ la Mănăstirea Lainici. Acesta s-a născut în 1821 la Bucureşti primind numele la botez de Ioan. La vârsta de 20 de ani intră ca vieţuitor la Mănăstirea Cernica, şi în 1846 este uns în monahism, primind numele de Irodion. În septembrie 1850 stareţul său Calinic este hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea unde şi-a luat cu el mai mulţi ucenici, printre ei fiind şi monahul Irodion pe care-l va detaşa pe la sfârşitul anului 1851 la Schitul Lainici de pe Valea Jiului şi pe care-l va hirotoni în diacon şi apoi în preot în anul 1853, numindu-l ecleziarh. Iar în 1854 îl numeşte stareţ la Schitul Lainici. Stareţul a păstorit timp de 41 de ani acest schit devenind cel mai longeviv stareţ al schitului Lainici din toate timpurile. Foarte repede îşi duce faima atât în Oltenia cât şi dincolo de Carpaţi, devenind făcător de minuni. Avea puterea de a alunga duhurile necurate din oameni, îi radiografia la prima vedere, spunându-le păcatele lor şi cele ale înaintaşilor lor. Pe 3 mai 1900 Cuviosul Irodion s-a mutat la Domnul, iar după proclamarea sa, 3 mai va deveni data sărbătoririi Sfântului Irodion.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here