”Pe urmele lui Brâncuşi”

449

Geo Bogza spunea că „Brâncuşi s-a născut la Hobiţa şi nu va muri niciodată”.
Marele sculptor gorjean Constantin Brâncuşi va trăi mereu în inimile şi sufletele noastre pentru că este datoria noastră ca prin diverse acţiuni să-i păstrăm mereu vie imaginea celui care a lăsat la Târgu-Jiu trei sculpturi desăvârşite care ”au darul de a-l vindeca pe acela care le priveşte” –„Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului” şi „Coloana fără Sfârşit”.

Cu ocazia aniversării a 137 de ani de la naşterea sculptorului, la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Judeţeane ”Christian Tell” s-au organizat mai multe activităţi sub genericul ”Pe urmele lui Brâncuşi”. Copiii au avut ocazia să urmărească prezentări pe videoproiector despre viaţa şi opera marelui nostru artist şi sub îndrumarea d-rei profesor de educaţie plastică Diana Ciurea s-a realizat un atelier de modelaj din plastilină. Elevii prezenţi la atelier au lucrat foarte bine în echipă şi au demostrat multă creativitate, realizând şi ei mici opere de artă, avându-l ca model pe marele Brâncuşi. Micii utilizatori, care au venit în aceste zile la bibliotecă au citit despre Brâncuşi din cărţile puse la dispoziţie de doamnele bibliotecare şi apoi şi-au exprimat prin desene propria viziune despre operele sculptorului de la Târgu-Jiu. Activităţile au continuat cu un atelier de desen al elevilor clasei a XI-a B – secţia arhitectură de la Liceul de Artă „Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu, care sub coordonarea doamnei prof. drd. Ionescu Haidău Ana Daria au realizat lucrări în creion având ca tematică opera brâncuşiană. Fiecare elev a creat prin desenul său ceva nou, privind lucrurile dintr-o perspectivă proprie.
De asemenea, doamna profesoară şi-a lansat cartea „Destăinuiri”, care cuprinde dialogurile purtate de marele artist cu personalităţi ale timpului: Nicolae Titulescu (diplomat), Nicolae Hasnaş (medic) ş.a.. În această carte apare în premieră portretul lui Constantin Brâncuşi desenat de graficieni străini şi sunt prezente şi compoziţii cu temă folclorică realizate de autoare. La sediul Filialei pentru Copii pot fi văzute expoziţia de desene ale elevilor de la Liceul de Artă şi cea cu desenele micilor utilizatori ai bibliotecii, expoziţia de figurine din plastilină a copiilor de la atelierul de modelaj, alături de o expoziţie tematică realizată cu ocazia împlinirii a 137 de ani de la naşterea marelui sculptor gorjean, care spunea că ”Lumea poate fi mântuită prin artă.”
Andreea Fabiola Neacşu, Bibliotecar – Filiala pentru Copii a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here