Ziua Veteranilor de Război sărbătorită și în Garnizoana Tg. Jiu în anul 2018

544

„Guvernul a hotărât, prin H.G. nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, ca Ziua Veteranilor de Război să fie marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.

La 27 aprilie 2018, în municipiul Tg. Jiu, comandantul Garnizoanei Tg. Jiu, col. Gheorghe Andronescu, a organizat un ceremonial militar și religios în incinta Cazarmei Militare. Aici, pe o vreme frumoasă de primăvară, au fost prezenți reprezentanții autorităților locale (prefectul Ciprian Florescu, Gheorghe Nichifor – vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Tudor – viceprimarul municipiului), reprezentanții unităților militare din garnizoana Tg. Jiu și Tg. Cărbunești, dar și un număr mare de cadre militare active, în rezervă sau în retragere dar și civili. Din păcate au fost prezenți doar trei veterani de război rămași în viață din județul Gorj, dar și câțiva urmași ai acestora printre care mă număr și eu.

Ceremonialul a început la ora 11:00 cu onorul militar acordat de Garda de Onoare și de raportul maiorului Vasile  prezentat domnului gl. maior (rtr.) Constantin Ispas, președintele Filialei Gorj a Asociației Naționale a Veteranilor de Război. După ce a salutat Drapelul de Luptă, domnul general a trecut în revistă și a salutat Garda de Onoare formată numai din subunități de la M.Ap.N. Evenimentul a continuat cu intonarea Imnului de Stat al României. Comandantul Garnizoanei Tg. Jiu, col. Gheorghe Andronescu, a prezentat mesajul Ministerului Apărării Naționale în onoarea veteranilor de război dar și pentru cinstirea eroismului, jertfelor şi memoriei celor căzuţi în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial. Preotul militar Constantin Măgdoiu a făcut un ceremonial religios pentru eroii români și în mod special pentru cei din județul Gorj, căzuţi în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial, în țară dar și în afara granițelor ei.

Au urmat scurte alocuţiuni rostite de: Ciprian Florescu –prefect de Gorj,  Gheorghe Nichifor – vicepreședintele Consiliului Judeţean Gorj, Adrian Tudor – viceprimarul municipiului Tg. Jiu. Domnul gl. mr. (rtr.) Constantin Ispas a înmânat reprezentanților autorităților locale, diplome și plachete aniversare.   

La finalul acestei festivității dedicate veteranilor de război, a urmat defilarea Gărzii de Onoare și a Fanfarei „Armonia”.

Delegația Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a fost alcătuită din: Ing. Dan Toropu, col. (r.) dr. Bebe Dobre, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, Viorica și Vasile Ionescu dar și veteranul de război Nicolae Bîzu. La mulți ani cu sănătate și viață lungă, bravi veterani de război!”

Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv al Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here