Zile agitate pentru pompierii gorjeni

414

Patru zile pline de evenimente pentru pompierii gorjeni. În perioada 10 – 13 iulie, echipajele profesioniste ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au răspuns la 33 de solicitări. În 20 de situaţii a fost solicitată intervenţia echipajelor SMURD, iar în alte 11 a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru stingerea unor incendii.

Unul din incendiile pentru stingerea cărora au intervenit pompierii a izbucnit, sâmbătă, pe raza comunei Stoina, din cauza “efectului termic al curentului electric”. “Un echipaj de stins incendii din cadrul Gărzii de Intervenţie Hurezani a intervenit sâmbătă, 11 iulie 2015, în comuna Stoina, sat Stoina, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. Au ars obiecte de mobilier, aparatură electronică şi electrocasnică şi articole de îmbrăcăminte”, a anunţat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. Un alt incendiu pentru stingerea căruia a fost nevoie de intervenţia pompierilor a izbucnit, duminică, pe raza municipiului Târgu-Jiu. “Un echipaj de stins incendii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu-Jiu a intervenit în municipiul Târgu Jiu, strada 22 decembrie 1989, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la resturi menajere depozitate în curtea unei firme ce avea ca obiect de activitate comercializarea de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte second hand.”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. În acest incendiu au ars deşeuri de hârtie şi resturi menajere. În ultimele patru zile, echipaje de pompieri au mai intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din satul Pocruia, oraşul Tismana şi la o casă din comuna Peştişani.

Şase incendii de vegetaţie uscată
Tot în perioada 10 – 13 iulie, pompierii gorjeni au mai intervenit pentru stingerea a şase incendii de vegetaţie uscată, în municipiul Târgu-Jiu, municipiul Motru şi comunele Albeni, Văgiuleşti şi Logreşti. În urma celor şase incendii au fost afectate aproximativ 19 hectare de teren. Pompierii reamintesc cetăţenilor că activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activităţi se desfăşoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. Incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului. Nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cetăţenii riscă primirea unor sancţiuni contravenţionale. Astfel, neluarea tuturor măsurilor pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se sancţionează cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar folosirea maşinilor şi utilajelor agricole fără dispozitive ori site parascântei cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Cu amenzi cuprinse între 1000 şi 2500 de lei se vor alege cei care dau foc miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale fără permis de lucru cu foc, precum şi cei care nu iau toate măsurile pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. Cu amenzi cuprinse între 1000 şi 2500 de lei se mai sancţionează şi neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiţii şi la distanţe ce favorizează propagarea focului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here