Zeci de gorjeni şi-au cumpărat vechime în muncă

246

Aproape 40 de gorjeni şi-au cumpărat vechime în muncă în ultimele două luni, de când a intrat în vigoare legea care permite acest lucru. Pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă şi să se prezinte cu actele necesare la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP).

Potrivit Legii nr. 186/2016 care a intrat în vigoare la data de 27 octombrie, gorjenii care vor să iasă la pensie, dar nu au stagiul de cotizare complet pot cumpăra de acum vechime şi retroactiv. Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata.
“Până la data de 21 decembrie, au fost încheiate 38 de contracte pe noua lege, practic au fost încheiate contracte de asigurări sociale, cumpărându-şi astfel vechime. Dintre acestea, 35 au fost încasate, cu excepţia a trei cazuri. Într-un caz este vorba că după depunerea cererii, noi am depistat că omul în cauză îndeplinea calitatea de asigurat pentru perioadă în care dorea să-şi cumpere vechime, iar în alte două cazuri solicitanţii nu au avut bani să-şi achite contractele. Perioada de valabilitate se întinde până pe 26 aprilie 2017. Desigur, că aşteptăm în continuare doritorii să se prezinte la sediul instituţiei noastre atât pentru a cere detalii despre noile reglementări în acest sens ori chiar pentru a-şi cumpăra ani de vechime”, a declarat Ioana Talău, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Gorj.
Plata efectivă a contribuţiei la pensii este posibilă fie într-o singură tranşă, fie în tranşe lunare, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi.
La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului. Este de precizat faptul că încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor Legii 186/2016 poate fi solicitată numai în perioada 27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017, iar vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here