Zeci de elevi, specializaţi în Protecţia Mediului

277

proiect1Câteva profesoare ale Colegiului Tehnic Nr. 2, alături de mai mulţi elevi, şi de reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, au participat ieri la expunerea activităţilor efectuate în decursul unui an. Activităţile prezentate fac parte din proiectul „Stagiile de practică – investiţie pentru viitor”, implementat la nivelul unităţii de învăţământ pe o perioadă de doi ani de zile.

Ideea proiectului a venit managerilor în anul 2008, iar în anul următor a fost începută implementarea acestuia, proiectul terminându-se peste un an de zile, durata sa fiind de 24 de luni. Managerul de proiect este profesoara Luiza Popescu, aceasta fiind ajutată şi de colegele sale, Codruţa Bîzocu şi Anca Peptan.

Partenerii proiectului sunt APM Gorj şi Administraţia Naţională “Apele Române”- Direcţia de Ape Jiu Craiova. Planul se adresează elevilor claselor a XI-a şi a XII-a de la clasa de Resurse Umane a Colegiului Tehnic Nr. 2 şi este cofinanţat prin Fondul Social European, valoarea proiectului fiind de peste 300.000 de lei.

“Ideea acestui plan ne-a venit prin 2008, iar după ce am lucrat la cererea de finanţarea vreo două luni de zile, el a fost acceptat. Pe 31 august se termină primul an de implementare, care considerăm că a fost un succes, iar elevii au realizat foarte multe lucruri care erau vizate de noi. Într-adevăr a trebuit să muncim mult, dar din punct de vedere al beneficiilor pentru elevi şi pentru şcoală, suntem mulţumiţi. Grupul ţintă prevăzut în proiect este de minim optzeci şi patru de elevi”, a declarat Luiza Popescu.

Tranziţia spre un job, facilitată

proiect2Conform managerului de proiect, acesta din urmă face parte din grupa acelor proiecte prin care Uniunea Europeană şi România încearcă să asigure tranziţia de la şcoală spre muncă a tinerelor generaţii.

Prin implementarea proiectului se asigură şi acele competenţe pe care de multe ori şcoala nu le poate rezolva elevilor gorjeni. “Competenţa cea mai importantă este aceea a comunicării. Trebuie să-i faci astfel pe cetăţeni să înţeleagă problemele pe care le implică neprotejarea mediului. O altă competenţă este utilizarea aparaturilor performante pe care le au partenerii noştri în vederea efectuării unor lucrări de specialitate, de precizie, de fineţe”, a precizat Luiza Popescu.

Un viitor în Protecţia Mediului

Elevii implicaţi în acest proiect de anvergură vor să urmeze o facultate în domeniul Protecţiei Mediului, fiind pasionaţi şi preocupaţi de acest lucru. Ieri, echipa de lucru a prezentat altor profesori şi elevi neimplicaţi, dar şi partenerilor secvenţe de la toate activităţile derulate de la debutul proiectului şi până în prezent.

Peste 80% dintre acestea s-au desfăşurat la sediile celor două instituţii partenere, cu personalul profesionist de acolo. “Grupul de elevi căruia i se adresează proiectul este compus din cei mai buni elevi din liceu, iar cel puţin peste nouăzeci la sută dintre ei se vor îndrepta spre studiile superioare în domeniul Protecţiei Mediului. Astfel, ceea ce au făcut în cadrul proiectului le va fi util pe mai departe”, a spus Codruţa Bîzocu, director adjunct al Colegiului Tehnic Nr. 2.

Tinerii implicaţi în activităţile din proiect se declară încântaţi că au avut şansa să vadă şi chiar să practice activităţi direct cu angajaţi specializaţi în problemele mediului.

“Am căpătat foarte multă experienţă deoarece am avut şansa să lucrez cu oameni profesionişti şi să am ce învăţa de la ei. Mi-a plăcut să merg şi să văd adevăratele probleme de mediu din judeţul nostru, teoria fiind foarte mult diferită de practică. După ce termin liceul, îmi doresc să urmez tot Protecţia Mediului pentru a ajuta şi mai mult la curăţarea acestuia”, a declarat Cătălina Bedereu.

Printre activităţile pe care elevii le-au desfăşurat s-au numărat şi recoltarea de diverse probe de apă şi sol, fiind urmate de analizarea acestora într-un laborator al APM Gorj.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here