Zeci de controale ale inspectorilor ITM

181

itm gorj facuta de mineÎn perioada 21 – 25 februarie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat mai multe acţiuni de control, atât în domeniul relaţiilor de muncă, dar şi în cel al securităţii sănătăţii în muncă.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 35 de controale pentru combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Cu ocazia acestor verificări, au fost depistaţi opt angajatori care utilizau „munca la negru”, având nouă persoane fără forme legale de angajare, două dintre acestea fiind femei. Pentru neregulile descoperite, au fost aplicate 8 sancţiuni pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale de angajare, valoarea acestora ridicându-se la 27.000 de lei; societăţile sancţionate aveau ca obiect de activitate transporturi, jocuri de noroc şi vulcanizare.

În total au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale la 18 angajatori, dintre care amenzi contravenţionale în valoare de 33.000 de lei.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii ITM Gorj au efectuat 34 de controale privind respectarea prevederilor legale în sectoarele de industrie şi minerit. Au fost aplicate 47 de sancţiuni în valoare de 35.500 lei. Principalele motive pentru care au fost aplicate sancţiunile au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare la echipamentele de muncă, neefectuarea evaluării riscurilor.

Totodată, în perioada menţionată reprezentanţii ITM Gorj s-au implicat în desfăşurări de campanii naţionale în sectorul de supraveghere piaţă şi s-au ocupat şi de cercetarea accidentului de muncă de la UM Sadu.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here