Viţa de vie nobilă, lăsată în plata Domnului – Staţiunea Pomicolă neinteresată de fondurile guvernamentale

245
vita de vieDeşi singurul loc din Gorj unde se găsesc suprafeţe de viţă de vie nobilă, singurul tip de vie care poate primi sprijin financiar, este în cadrul Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Târgu-Jiu, administratorii acesteia nu sunt interesaţi de atragerea de fonduri pentru dezvoltarea culturilor.

Culturile viticole din judeţul nostru au o suprafaţă de 3.756 de hectare, însă doar cinci hectare, şi acestea doar de viţă nobilă, pot fi „fructificate”, prin dezvoltarea spaţiilor de cultivare datorită unor atrageri de fonduri cu ajutorul unei forme de sprijin. „Există un singur program care poate veni în sprijinul culturilor de viţă de vie, şi acela se poate aplica doar la viţa nobilă, care se găseşte la Staţiunea de Cercetare. Programul este unul de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole derulat cu sprijin comunitar. Din păcate, până acum la nivelul judeţului Gorj nu s-a folosit de beneficiile acestui program, iar cei de la Staţiunea Pomicolă nu au accesat această formă de sprijin vie_374şi chiar am înţeles că suprafaţa de cinci hectare vor s-o defrişeze”, ne-a declarat o reprezentantă a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj.Aceeaşi sursă a mai precizat faptul că programul se adresează doar pentru vie altoi, iar viţa de vie ce este plantată în gospodăriile individuale nu intră în evidenţele acestei forme de sprijin.
La Runcu, culturi masive de vie
Din totalul de 3.756 de hectare de viţă de vie din judeţ, cinci sunt de vie nobilă, iar restul sunt exploatate agricol în gospodăriile individuale. „Avem 3.751 de hectare de vii hibride, iar localitatea cu cele mai multe hectare este Runcu, acolo găsindu-se o sută cincizeci şi nouă de hectare. Alte zone din judeţ cu suprafeţe însemnate mai sunt Bălăneştiul, cu o sută patruzeci de hectare, Tismana, cu o sută treizeci şi cinci, optzeci şi cinci de hectare mai sunt cultivate la Scoarţa, iar şaizeci la Bâlteni”, a declarat Ion Popescu, director adjunct în cadrul DADR Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here