Vin ajutoarele alimentare pentru 13 primării din Gorj

398

Prefectura Gorj a anunţat ieri că, începând din acest week-end, în judeţul nostru va sosi prima tranşă din ajutoarele alimentare din cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), astfel că peste 56.000 de pachete vor ajunge în primăriile din 13 localităţi.

“Începând din data de 14 decembrie 2014, timp de trei zile, se va distribui către primării, prima tranșă din ajutoarele alimentare din cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, respectiv un număr de 56.266 pachete. Repartizarea se va face astfel: în data de 14 decembrie a.c. vor primi ajutoarele localitățile Târgu-Jiu, Dănești, Bălănești și Bălești; în data de 15 decembrie a.c. localitățile Târgu-Cărbunesti, Turceni și Runcu; iar în data de 16 decembrie 2014 localitățile Bâlteni, Bumbești-Jiu, Drăguțești, Motru, Rovinari și Scoarța. Conform contractului semnat între Ministerul Fondurilor Europene și furnizorul de produse alimentare la data de 2 decembrie 2014, acesta din urmă are obligația de a furniza în 15 zile de la semnarea contractului, 20% din cantitatea totală, iar ulterior, la fiecare 15 zile, 40% din cantitate”, a declarat Corina Belteu, purtător de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Se pot face liste suplimentare
Persoanele care fac parte din mai multe dintre categoriile de grup ţintă beneficiază de ajutoare alimentare pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţin la data distribuirii ajutoarelor. De asemenea, primarii au obligaţia întocmirii de liste suplimentare pentru cei care se încadrează în categoriile defavorizate însă nu au primit la domiciliu cupon pentru repartiţia alimentelor.
“Primăriile vor primi încă de săptămâna trecută listele nominale cu persoanele îndreptăţite să primească cupoane şi implicit ajutoarele alimentare. Trebuie menţionat că pentru persoanele care dețin cupon, pachetele cu alimente se ridică pe baza cuponului și a documentului de identitate, reprezentantul primăriei păstrând doar cuponul. Gorjenii care se regăsesc pe lista cu persoanele îndreptăţite să ridice cupoanele dar din diverse motive nu au acest cupon, vor fi verificaţi de reprezentanţii primăriei care vor verifica CNP-urile înscrise în listele nominale cu cele înscrise în actul de identitate şi solicită semnătura persoanei respective în această listă. Pentru persoanele care nu se regăsesc pe aceste liste nominale, dar care intră în categoriile beneficiare de ajutoare alimentare între data constituirii bazei de date şi data distribuirii sau care din eroare nu au fost cuprinse în baza de date furnizată Ministerul Muncii, primăriile întocmesc listele suplimentare. Distribuirea ajutoarelor pe bază de liste suplimentare se va face după acoperirea cererilor beneficiarilor de cupoane şi a celor care apar în lista nominală cu cei îndreptăţiţi să primească astfel de cupoane dar nu le-au ridicat”, a spus subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca.

6.128 de beneficiari târgujieni
Lavinia Truşcă, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu-Jiu, spune că la Târgu-Jiu, cele 21.846 de pachete cu ajutoare alimentare vor ajunge duminică, iar de luni acestea vor fi împărţite beneficiarilor: “Avem un număr de 6.128 de persoane din municipiu care au primit cupoane şi în baza lor vor primi cutiile cu alimente. Pentru o mai bună organizare, se vor elibera bonuri de ordine de la sediul Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu, după următorul program valabil doar pentru luna decembrie: alimentele se vor ridica în intervalul 07:00 – 17:00 în zilele de 15, 16, 17, 18, 19, 22, 23, 29, 30 decembrie, iar din luna ianuarie, cei care vor mai avea de ridicat pachete cu alimente, programul de distribuire este de luni până vineri de la orele 07:00 la 16:00”.
Potrivit prevederilor legale valabile în acest an, valoarea cutiilor cu alimente, respectiv ulei, zahăr, făină, mălai, paste făinoase, conserve porc, vită, pate, este de aproximativ 128 lei. Astfel, pe baza cuponului uninominal, beneficiarul primeşte 4 litri de ulei, 4 kilograme zahăr, 4 kilograme de făină albă, 4 kilograme de făină de mălai, 2 pungi de paste făinoase (400 gr), 8 cutii conservă de carne de porc (300 gr), 6 cutii conservă de carne de vită (300 gr) și 10 cutii conservă pate de ficat (200 gr), toată cantitatea fiind ambalată în două cutii de carton, pentru o transportare mai uşoară de către gorjeni spre domiciliu. În Gorj, în cadrul POAD 2014 vor ajunge peste 151.000 de pachete cu produse alimentare pentru categoriile persoanelor dezavantaje.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here