Veste bună pentru micii producători de lapte din Gorj

287

MADR reia finanţarea micilor producători de lapte. Potrivit unui proiect de HG, în perioada 1 februarie – 15 aprilie a.c., deţinătorii a maximum cinci vaci pot depune cereri pentru acordarea ajutorului de minimis aferent tancurilor de lapte. Ajutorul financiar este plafonat la maximum 5.000 euro pe beneficiar, primăriile urmând să finalizeze verificările şi să depună documentele la APIA până la 31 mai.

Ministerul Agriculturii a elaborat şi postat spre dezbatere publică un nou proiect de modificare şi completare a Hotărârii Guvernului nr.859/2013 privind acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, în cadrul căruia propune reluarea acordării ajutorului de minimis în cuantum maxim de 5.000 euro pentru fiecare beneficiar, cererile urmând să fie depuse în perioada 1 februarie – 15 aprilie a.c.
„Având în vedere prevederile art. 6, alin. (3) din Regulamentul CE nr. 1535/2007 al Comisiei din 20 septembrie 2007, respectiv “la expirarea duratei de valabilitate a prezentului regulament, ajutoarele de minimis care îndeplinesc condiţiile din prezentul regulament pot fi aplicate în continuare, în condiţiile prevăzute de prezentul regulament, pe o perioadă suplimentară de şase luni, şi perioada relativ scurtă (1 lună) de depunere a cererilor iniţiale de către formele asociative pentru obţinerea avizului prealabil (20 noiembrie – 30 decembrie 2013), se impune iniţierea unei noi perioade de depunere de cereri iniţiale, respectiv 1 februarie – 15 aprilie 2014; reglementarea perioadei de depunere a documentelor prevăzute la art.11, alin.(2) din Hotărârea Guvernului nr.859/2013, respectiv 20 ianuarie – 15 mai 2014; stabilirea termenului până la care se face dovada achiziţionării tancului/tancurilor de răcire a laptelui, respectiv 30 zile de la data alimentării conturilor solicitanţilor sprijinului financiar cu sumele autorizate”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.
Picture2654Potrivit acesteia, resursele financiare maxime, necesare aplicării prelungirii schemei de ajutor de minimis, se încadrează în suma de 70.878.870 lei care a fost alocată cu această destinaţie prin Hotărârea Guvernului nr.859/2013 şi se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2014.
Fundamentarea resurselor financiare s-a făcut avându-se în vedere plafonarea ajutorului la nivelul maxim al echivalentului în lei, a 22.310 lei/beneficiar (echivalentul a 5.000 euro la cursul menţionat în proiect, de 4,4620 lei pentru un euro).
Ajutorul de minimis se derulează prin Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Norme impuse de UE
De anul acesta, tot laptele produs în România trebuie să respecte standardele europene de calitate şi siguranţă. Potrivit normelor impuse de UE, laptele nu va mai putea fi vândut de micii producători autohtoni în pieţe decât dacă a fost muls cu maximum 120 de minute înainte şi ulterior răcit cu ajutorul tancurilor speciale de răcire.
Pentru a putea primi ajutorul de până la 5.000 euro pentru a cumpăra tancurile de păstrare şi răcire a laptelui, micii producători trebuie să se asocieze.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here