Vasco Fernandes, fericit că este pandur – „Când ai de partea ta încrederea echipei și a antrenorului, e mai ușor să joci bine”

270

Unul dintre cele mai reușite implanturi ale Pandurilor din vara trecută este cel al portughezului Vasco Fernandes, un fundaș central privit la început cu multă circumspecție, mai ales datorită înălțimii sale, una relativ mică pentru acest post. Lusitanul compensează însă prin implicare, dăruire, experiență și, de ce nu, prin inteligență. Chiar de la primul antrenament și-a asumat un rol de lider al defensivei, este coordonator al fazei defensive și se bucură de totala încredere a antrenorului Edi Iordănescu, acesta simțind nevoia de a-l păstra pe teren fiecare minut din partidele jucat în acest sezon în campionat.

Reporter: Ești singurul integralist de la Pandurii în acest moment. Te așteptai ca de la bun început să te impui în echipă?
Vasco Fernandes: Când am ajuns aici am avut mari așteptări, am venit cu gândul de a munci în fiecare zi, de a munci din greu și de a încerca să câștig încrederea antrenorului. Zi după zi am progresat, am înțeles ideile echipei, ale clubului, ale antrenorului, și sunt acum foarte fericit. Mă simt bine și sunt fericit că mi-am ajutat echipa în aceste momente și sper ca totul să continue în această manieră. Mă simt bine, mă simt satisfăcut mie îmi place echipa, echipa mă respectă și mă bucur de încrederea antrenorului, iar în fotbal asta este foarte important. Când simți că ai de partea ta încrederea echipei și a antrenorului, lucrurile sunt mult mai ușoare, e mai ușor să joci bine.

Reporter: Cum vezi fotbalul românesc după ce ai jucat un tur de campionat pentru Pandurii?
Vasco Fernandes: Fotbalul românesc a fost pentru mine o plăcută surpriză. Este la un nivel bun. Când am sosit aici credeam că nivelul fotbalului românesc este ceva mai scăzut, dar am văzut că este destul de greu, sunt jucători foarte buni, sunt echipe foarte bune și nu este deloc ușor să câștigi meciurile în această ligă. În ultima etapă, contra Craiovei, am avut un meci foarte greu, am întâlnit jucători foarte buni împotriva cărora nu este ușor să câștigi. În consecință, pot spune că sunt foarte surprins de nivelul foarte ridicat al acestui campionat.

Reporter: Care a fost cel mai dificil adversar direct pe care l-ai avut în România?
Vasco Fernandes: Vreau să vorbesc mai mult despre echipe, nu despre jucători. Am jucat împotriva unor echipe cu jucători foarte buni, dar noi, ca și echipă, am făcut o treabă foarte bună. Așa că pentru noi, chiar dacă jucăm contra unor jucători foarte buni este mai ușor evoluând ca o echipă unită. Dacă toți avem aceeași idee, aceleași obiective, e mult mai ușor. De asta prefer să nu vorbesc despre un jucător sau altul. Eu pun întotdeauna în prim plan echipa.

Reporter: Vei juca vineri contra Viitorului, echipa lui Gică Hagi. Ai auzit de el?
Vasco Fernandes: Dacă am auzit de Gică Hagi? Normal că am auzit! Cred că oricine din lumea asta cunoaște acest jucător și calitatea sa atât ca fost jucător, cât și ca antrenor. Este un om care are un proiect, a avut o idee despre cum vrea să facă această echipă, iar echipa sa joacă așa cum juca și el pe vremuri, cu mingi pe jos, cu jucători de o bună calitate tehnică. Este un nume foarte mare în România și un om care beneficiază de un mare respect în toată lumea. Sunt încântat să joc contra echipei lui.

Reporter: Ești nevoit să comunici cu colegii tăi din defensivă vorbind mai multe limbi. Îți este greu să faci acest lucru, să coordonezi apărarea vorbind în română cu Ungurușan, în portugheză cu Mingote, în engleză cu Momcilovic și spaniolă cu Filippetto?
Vasco Fernandes: Nu-mi este greu să vorbesc în mai multe limbi cu colegii mei din defensivă. Oricum, noi avem o limbă comună, cea a fotbalului, mingea. Pentru detalii, uneori e mai ușor, alteori e mai greu, dar mă folosesc de faptul că știu 2-3 limbi și încerc să-mi ajut echipa. Pentru mine este ușor și mă bucur că pot să-i ajut uneori chiar și pe cei din conducerea tehnică să comunice mai bine cu colegii mei.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here