Vârf de sezon la Săcelu

1051

În acest sfârşit de săptămână, mii de turişti s-au perindat pe la Băile Săcelu, făcând, astfel, ca weekendul trecut să considere vârf de sezon, dat fiind numărul record al persoanelor care au trecut pragul complexului. Veniţi la tratament sau, pur şi simplu, pentru relaxare, turiştii au ales această destinaţie pentru calităţile apelor din bazine, dar şi pentru atmosfera plăcută de la Săcelu.

Accesul în Băile Săcelu se face pe bază de bilet, preţurile fiind accesibile. Un adult scoate din buzunar 10 lei pentru intrare, copiii şi pensionarii beneficiind de reduceri. Cei ce doresc şi un şezlong mai trebuie să scoată din buzunar încă 6 lei. Costurile sunt infime comparativ cu beneficiile curelor de tratament ce se fac aici.
Potenţialul surselor hidrominerale este valorificat la Săcelu prin bazine cu apă minerală, izvoare şi foraje. Bazinele cu apă minerală au valoare terapeutică prin conţinutul bogat în sulf, clor, brom şi iod. Bazinul nr. 1, deşi mic prin suprafaţă, este important prin stratul gros de nămol terapeutic ce se foloseşte la tratarea bolilor reumatismale; debitul izvoarelor ce ies prin fisurile conglomeratelor este de numai 2,6 m3 /zi. Bazinul nr. 2 are un debit al izvoarelor de 15 m3 /zi, o suprafaţă de 550 m2; mineralizaţia totală a apei este cuprinsă între 34950-53560 mg/l. Şi la acest bazin este important nămolul terapeutic ce se formează anual.
Bazinul nr. 3, cu o suprafaţă de 800 m2 şi un debit al izvoarelor de 9 m3 /zi, beneficiază de un aport de apă minerală de la un foraj alăturat. Mineralizaţia totală este în jurul valorii de 44520 mg/l.
Bazinul nr. 4, cu suprafaţă de 3000 m2 , are adâncimi de 2-2,5 m, un debit al izvoarelor de 17 m 3 /zi şi mineralizaţie totală de 44500 mg/l. Prin pompare din acest bazin se asigură şi apa minerală necesară băilor la cadă. În trecut bolnavii care se vindecau de afecţiuni reumatice l-au numit “Izvorul tămăduirii”.

Turişti la capacitate maximă
La Săcelu au ajuns mii de turişti în acest sfârşit de săptămână, fie pentru tratament, fie pentru relaxare. „Este vârf de sezon şi aglomeraţia este pe măsură. Desigur că pe noi ne bucură numărul mare al turiştilor. Motivaţi de interesul lor pentru Băile Săcelu, vom investi în crearea unor condiţii mai bune”, a menţionat Ştefan Cherciu, şeful Bazei de Tratament Săcelu.
Apele minerale de zăcământ, nămolul terapeutic şi climatul zonei au constituit factorii determinanţi ai apariţiei şi dezvoltării staţiunii.
La Băile Săcelu se pot trata: afecţiuni ale aparatului locomotor (afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, abarticulare, osteoporoză) afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, paralizii); afecţiuni ale sistemului nervos central; afecţiuni ginecologice; afecţiuni ale aparatului respirator; afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale.
Terapia în staţiunea Săcelu se desfăşoară în perioada 1 mai – 15 septembrie, lunile iulie – august reprezentând intervalul de timp în care staţiunea este solicitată peste capacitate, mulţi pacienţi din judeţul Gorj deplasându-se zilnic pentru tratamentul în cură externă.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here