Urna mobilă, folosită cu “zgârcenie”

229
Gorjenii care nu se pot deplasa în ziua votului vor înainta preşedintelui secţiei de votare o cerere, cu 24 de ore înaintea scrutinului, pentru a putea folosi urna mobilă. Printr-o ultimă decizie a Biroului Electoral Central, urna mobilă nu va putea fi folosită şi în secţiile de votare speciale.

De asemenea, bolnavii din spitalele judeţului nu pot vota cu urna mobilă, iar nevăzătorii votează doar dacă vin cu un însoţitor. În ce priveşte programul Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Gorj, la fel ca şi la ultimele scrutine electorale, va fi prelungit, muncindu-se chiar şi în ziua alegerilor prezidenţiale. Astfel, avându-se în vedere viitoarele alegeri prezidenţiale, până pe data de 6 decembrie primirea cererilor pentru eliberarea actelor de identitate şi stabilirea reşedinţei, precum şi eliberarea actelor de identitate se vor desfăşura în cadrul unui program de lucru cu publicul zilnic între orele 08.00-20.00, inclusiv în zilele de sâmbătă. Acest program este stabilit atât pentru Direcţia Comunitară Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Gorj, cât şi pentru Direcţia Publică Comunitară Locală de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu şi Serviciile Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Motru, Târgu-Cărbuneşti, Rovinari, Turceni, Novaci şi Bumbeşti Jiu.

În zilele de duminică 22.11.2009 şi 06.12.2009 programul de lucru va fi între orele 08.00-21.00. ,,Reamintim cetăţenilor să verifice termenul de valabilitate a actului de identitate. Cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate”, transmite directorul acestei instituţii, Ion-Doinel Popescu.
Scutiri la plată
Contravaloarea cărţii de identitate este de 7 lei, respectiv 1 leu pentru cartea de identitate provizorie, iar taxa de timbru este de 4 lei. Acestea se achită la serviciile de impozite şi taxe locale ale municipiilor şi oraşelor unde funcţionează serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor sau, în cazul Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu, la sediul acesteia.
Şeful serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor poate acorda scutire de la plata cheltuielilor de producere şi eliberare a actelor de identitate pentru persoanele care fac obiectul unor măsuri de ocrotire şi de protecţie socială şi/sau nu realizează venituri, respectiv: copiii orfani, abandonaţi şi persoanele în vârstă aflate în unităţi de ocrotire şi de protecţie socială, persoanele cu handicap, ori care beneficiază de ajutor social, în baza documentelor care atestă faptul că solicitantul se află într-una dintre aceste situaţii.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here