Unităţile sanitare vor fi reclasificate

506

spital dobritaUnităţile spitaliceşti vor fi reclasificate, după criterii corecte. La ora actuală se lucrează la un nou ordin de clasificare a spitalelor, vechiul act normativ nefiind atât de bun cum se spera. Bugetele alocate spitalelor în baza clasificării actuale nemulţumeau profund managerii unităţilor.

 

Modificarea ordinului privind clasificarea unităţilor sanitare cu paturi era necesară, în opinia noului ministru al Sănătăţii, dar şi al directorilor de spitale şi al sindicatelor din sănătate. „Când s-a făcut vechea clasificare, Ministerul Sănătăţii a pornit de la bani şi aşa s-a ajuns ca un spital clinic să primească mai puţini bani decât un spital judeţean. Managerii marilor spitale din Bucureşti sunt nemulţumiţi de clasificarea actuală. Este necesară reclasificarea spitalelor pentru că acele criterii nu au fost bine făcute şi trebuie găsite alte criterii pentru ca banii să fie alocaţi aşa cum trebuie, adică să ajungă mai multe fonduri acolo unde şi complexitatea actului medical este mai mare”, explică Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Valentin Popa: „Este forate bine că se modifică criteriile de clasificare”

Şi reprezentanţii sindicatelor din sănătate sunt de părere că vechile criterii de clasificare a spitalelor nu sunt bune, unele unităţii având de suferit din această cauză. Tocmai de aceea, vestea modificării criteriilor de clasificare i-a bucurat pe sindicalişti. „Este foarte bine că se modifică criteriile de clasificare a spitalelor. Banii vor fi alocaţi în mod corect după noua clasificare”, a menţionat Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj. Trebuie menţionat faptul că la nivelul judeţului nostru, majoritatea unităţilor sanitare sunt în categoria IV, care presupune „un nivel de competenţă bazal şi deservirea populaţiei pe o rază administrativ-teritorială limitată. Gradul de complexitate al afecţiunilor este unul mic”. Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimriescu” din comuna Runcu a fost încadrat în categoria V, ultima categorie, oferind „servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative”. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu este în categoria III, la fel ca şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti. Această clasificare a fost făcută pe baza vechilor criterii, creând nenumărate nemulţumiri. Tocmai de aceea, ministrul Sănătăţii spune că „toată lumea e nemulţumită de clasificare. Ministerul Sănătăţii a elaborat un act normativ prin care a clasificat spitalele pe nivel de competenţă, lucru care trebuia făcut, dar din păcate criteriile utilizate pentru clasificare nu sunt cele corecte. În momentul de faţă se lucrează la un nou ordin de clasificare a spitalelor, unde competenţa să fie definită pe criterii mai corecte şi atunci şi clasificarea spitalelor va fi alta. Trebuie făcut de aşa manieră ca atunci când un spital reuşeşte să îndeplinească acele criterii, automat să treacă la nivelul respectiv. Nu forţăm noi nota, ca atunci când spitalul a atins nivelul noi să nu-l lăsăm să fie de nivelul acela, că nu ne convine din alte motive”.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here