Un oraș din Gorj primeşte bani prin PNRR

663

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat luni, 20 iunie, primele șase contracte finanțate prin Componenta 10 – Fondul local din Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR). Unul dintre proiecte are legătură cu Gorjul.

Contractele încheiate între autorități publice locale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației vizează amenajarea teritoriului și planificarea urbană, iar valoarea totală a acestora este de 7.190.710,96 lei.
„România este în grafic cu îndeplinirea țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR. Continuă contractările și avem astăzi confirmarea că există interes și că se fac toate eforturile pentru ca ceea ce România și-a propus prin Planul Național de Redresare și Reziliență să se concretizeze în beneficiul cetățenilor. Aceste proiecte care vizează elaborarea/actualizarea documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană în formatul adaptat pentru Sistemul Informațional Geografic sunt contractate la o lună de la deschiderea platformei de depunere a proiectelor. Apreciez ritmul în care se lucrează pentru a fructifica oportunitățile finanțării de proiecte și reforme prin PNRR și salut soluția unei platforme digitalizate prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a simplificat procedurile și a redus substanțial timpul de depunere și evaluare a proiectelor”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
În data de 16 mai a fost deschisă platforma MDLPA pentru prima rundă de depunere a proiectelor în cadrul Componentei 10 – Fondul Local, iar aceasta se va închide la data de 30 iunie 2022.
Luni, cu zece zile înainte de închiderea apelului, au fost semnate primele contracte a căror evaluare a început pe 8 iunie. Unul dintre ele vizează elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) la nivelul localității Tismana (jud. Gorj), cu o valoare de 2.676.339,86 lei.
„Ministerul Dezvoltării a pus la dispoziția autorităților administrației publice locale o plajă variată de investiții publice, din care aceste autorități au posibilitatea de a le prioritiza pe cele mai necesare pentru dezvoltarea comunităților locale, în cadrul unor fonduri prealocate pe categorii de UAT-uri. De la achiziția de mijloace de transport nepoluante, la construirea de locuințe eficiente energetic pentru tineri specialiști în sănătate și educație, reabilitarea clădirilor publice, finanțarea documentațiilor de amenajare a teritoriului, până la construirea de piste de biciclete sau stații de încărcare electrice, toate pot fi accesate prin platforma digitală pusă la dispoziție de către minister. Îndemn autoritățile locale să se folosească de cele 10 zile rămase pentru a depune spre finanțare aceste proiecte”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Potrivit ministrului, până în acest moment, în această primă rundă, au fost depuse 3.261 de cereri, în valoare de 1.620.180.538 de euro, însumând aproape 60% din fondurile alocate Componentei 10, iar bugetul disponibil rămas până la finalizarea apelului este de 1.109.819.462 de euro.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here