Un miner de la Cariera Roșia, în greva foamei! A fost discriminat la salariu

618

Ciprian Daniel Nedelcu, în vârstă de 32 de ani, salariat de aproape 15 ani al Carierei Roșia-Sectorul 1, a intrat, vineri, în greva foamei, în fața sediului executiv al Complexului Energetic Oltenia, nemulțumit fiind că după vechimea în muncă a primit, la a doua armonizare, abia clasa a 14-a de salarizare. Mai exact, lucrătorul ținut pe poziția de mașinist, deși are calificare de electrician exploatări miniere de suprafață, a ajuns să încaseze lunar puțin peste 2200 de lei. Protestul, început vineri după-amiază, s-a terminat șase ore mai târziu, după o discuție cu administrația, care i-a mai dat grevistului, deocamdată verbal, încă trei clase de salarizare.

Nedelcu, membru al SMEO, a luat decizia de a intra în greva foamei de joi, dar susține că la adresa sa s-ar fi făcut presiuni de la nivelul conducerii Carierei Roșia. “Mi s-a spus că dacă intru în greva foamei, mi se va desface contractul de muncă, eu fiind deja vizat, deoarece am postat pe o rețea de socializare condițiile inumane de muncă din unitățile miniere ale CEO. De altfel, până la aceste amenințări, eu am suferit o discriminare salarială fiind lăsat cu clasa 14, și după a doua armonizare, la prima neprimind nimic. Mi s-a crescut chenzina de la clasa 11 și asta abia în martie, eu având salariul 1600 de lei. Am colegi care fac aceeași meserie și au mai multe clase de salarizare. Eu sunt nemulțumit și de faptul că puteam fi trecut pe meseria de electrician pentru care dețin calificare, dar până la a intra în grevă nimeni nu m-a băgat în seamă pentru a-mi rezolva această cerință. Drept urmare, vineri la orele amiezii, m-am postat în fața sediului CEO de la Târgu-Jiu, cu o pancartă pe care scria greva foamei, și am protestat timp de câteva ore, exprimându-mi astfel nemulțumirile vizavi de salarizare, de condițiile de muncă, de lipsa echipamentului de lucru, a absenței echipamentului de protecție și a apei care lipsește din Cariera Roșia’’, a declarat Nedelcu. Acesta susține că a fost chemat la scurt timp de cei din conducerea CEO la discuții, a fost pus să facă o cerere prin care solicita transferarea la SE Rovinari pe postul de electrician și i s-a promis că va primi încă trei clase de salarizare.

Boza l-a convins să iasă din grevă!
Nemulțumit de discuții, minerul a coborât iar în fața sediului companiei și și-a reluat protestul până vineri, la orele 17.00, când a fost chemat la noi discuții de către directorul general al CEO, Sorin Boza. “M-am plâns directorului CEO de faptul că la Roșia în Sectorul 1 se fac programări la muncă în funcție de apartenența sindicală a minerilor și de orientarea lor politică. Mai exact, oamenii președintelui de sindicat de la FNME, Cristi Lădaru, sunt favorizați, motiv pentru care i-am cerut directorului Boza să verifice programările din anii 2013, când am fost mutat mașinist la Sectorul 1-Cariera Roșia, chiar și notele de comandă din zilele de weekend, pentru a se vedea ce angajați sunt chemați să muncească sâmbăta și duminica, zile în care oamenii sunt plătiți cu 87,5% din salariul de bază. Într-un final, directorul general mi-a promis că voi fi transferat la SE Rovinari pe meseria de electrician, a semnat deja cererea mea de transfer, mi-a promis că mă va aduce la clasa normală de electrician, mi-a vorbit frumos și pe acest considerent am oprit protestul, urmând ca luni să clarificăm totul’’, a mai spus Nedelcu.

Agresiuni pentru că postează pe Facebook
Salariatul speră ca la noul loc de muncă să nu aibă parte de presiuni din partea șefilor și să nu fie denigrat de colegi cum se întâmplă deocamdată la adresa sa în Sectorul 1 de la Cariera Roșia. Angajatul povestește că, miercuri, la schimbul unu, în jurul orei 7.20, acesta ar fi fost victima unei agresiuni fizice și verbale venite din partea lui Cristi Lădaru, președintele FNME de la Roșia, care l-a apostrofat și l-a tras de salopetă, pe motiv că postează pe Facebook ce probleme sunt în Cariera Roșia.
ANAMARIA STOICA

3 COMENTARII

  1. Foarte bine cum a procedat acest om..sunt multe nereguli in cariere .mai ales in cele din zona Rovinari .munca multa .dar salarii mari .numai smecherii .directorii si cei cu pile .si relatii politice .oamenii de rand pierd tot timpul .sa dea preme .angajatilor .tichete etc .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here