Un leu puternic va micşora chiriile

202
chiriiChiriile cerute de proprietarii de apartamente au urmat, anul acesta, în mod firesc, traseul preţurilor de vânzare a locuinţelor, scăzând masiv, în principal din cauza supraofertei, dar şi a slăbirii potenţialului financiar al chiriaşilor.

Iar semnele pentru anul viitor rămân pe aceleaşi coordonate.

La anul, tot în jos
„Anul 2009 a fost unul de scădere şi de adaptare a pieţei la condiţiile economice globale. În opinia mea, anul 2010 va fi unul mai dificil decât cel precedent. În schimb, nu cred într-o scădere la fel de acută a chiriilor. Cu siguranţă, oferta de apartamente noi va creşte în anul următor şi cred că vom asista în continuare la o relocare în piaţă, de la mai scump la mai ieftin, de la mai vechi la mai nou”, crede Bogdan Bărbulescu, broker în cadrul agenţiei imobiliare Regatta.
Aşadar, la anul, în creştere va fi doar oferta, ceea ce în mod firesc ar trebui să însemne scăderea în continuare a chiriilor. Aceasta cu condiţia ca şi cursul de schimb să fie de acord.
O eventuală depreciere a monedei naţionale ar aduce chiriile, deşi scăzute în euro, la niveluri comparabile cu cele de la începutul acestui an.
„Dacă vom înregistra o depreciere a leului în raport cu euro, atunci oricât de mult şi-ar dori cei care închiriază să crească preţurile, se vor lovi de bariera cursului valutar, deprecierea leului crescând nejustificat valoarea chiriei”, explică Gabriela Enescu, manager general al portalului casefaraintermediari.ro. „Chiriile vor înregistra o stagnare în prima jumătate a anului viitor, iar creşterile vor fi numai prin raportarea la leu, nu şi la euro. Procentul de creştere va fi echivalent cu deprecierea monedei naţionale în raport cu cea europeană”, continuă acesta.
Trenduri pentru 2010
Permisele evoluţiei economice negative, şomajul în creştere şi scăderea puterii de cumpărare vor afecta decisiv piaţa închirierilor. E posibil ca pe piaţă să se facă remarcate două tendinţe. Scumpirea anunţată a utilităţilor, care va influenţa costul lunar (chirie+ utilităţi), îi va determina pe cei care închiriază să fie mai ponderaţi în stabilirea preţului de închiriere, mulţi fiind dependenţi de aceste venituri.
Pe de altă parte, chiar dacă locuinţele se ieftinesc, accesul la împrumuri ipotecare este extrem de greu. Chiar şi programul
Prima Casă pare să fi ajuns la limită cu cererile eligibile, deşi s-au vândut doar 8.000 de locuinţe.
Ca urmare, alegerea între a plăti o rată sau o chirie ar putea reînclina balanţa spre chirie, deoarece riscurile la eventual neplată sunt mult mai mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here